Enzymy - omówienie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 35
Wyświetleń: 1267
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
 Enzymy - omówienie - strona 1  Enzymy - omówienie - strona 2

Fragment notatki:

Enzymy
Wartość światowej produkcji preparatow enzymatycznych - 450 mln $
Zastosowanie:
Przemysł - amylazy, proteazy, pektynazy, katalazy, izomerazy, acylazy
Analiza - oksydaza glukozowa, oksydaza galaktozowa, dehydrogenaza alkoholowa,
heksokinaza, muramidaza, oksydaza cholesterolowa
Preparaty enzymatyczne:
Źrodło:
• tkanki rośline, zwierzęce, drobnoustroje
Zalety drobnoustrojow jako producentow enzymow:
• bardzo szybka produkcja, niezależna od wahań sezonowych i warunkow
Klimatycznych
• materiały/surowce do produkcji są tanie
• istnieje możliwość podwyższenia wydajności przez:
• uzyskiwanie mutantow
• konstruowanie szczepow GMM
• modyfikacja warunkow syntezy
Źrodła drobnoustrojow:
• gleba (osadniki ściekow, kompostownie, garbarnie - proteazy)
• zakłady przerabiające surowce zawierające skrobie (amylazy)
• zbutwiałe drewno, księgozbiory (celulazy)
• psujące się owoce (poligalakturonozy)
Doskonalenie szczepow (mutacja i selekcja).
Wzrost wydajności, u mutantow do 250 razy w stosunku do szczepow dzikich, np. α-amylaza Bacillus amylosolvents.
Enzymy zewnątrzkomorkowe:
➢ Namnożenie biomasy - skala laboratoryjna - kolby
➢ Stopniowe zwiększanie objętości - skala przemysłowa - bioreaktory
➢ Oddzielenie biomasy
➢ Zagęszczenie płynu pohodowlanego
➢ Wytrącenie siarczanem amonu
➢ Rozpuszczenie w wodzie
➢ Wyłapywanie na żywicy jonowymiennej
➢ Przemywanie i eluowanie przy określonym pH i sile jonowej eluenta.
Szczegołowe warunki zależne od szczepu drobnoustroju i rodzaju enzymu.
Enzymy wewnątrzkomorkowe:
➢ Namnożenie biomasy i hodowle jak przy enzymach zewnątrzkomorkowych.
➢ Stopniowe zwiększanie objętości - skala przemysłowa - bioreaktory
➢ Oddzielenie biomasy
➢ Dezintegracja komorek
➢ Frakcjonowanie homogenatu:
➢ wirowanie
➢ precypitacja
➢ oczyszczanie preparatu (jak enzymy zewnątrzkomorkowe)
Oczyszczanie enzymow otrzymanych dla celow przemysłowych i analitycznych:
➢ stopień oczyszczenia
➢ koszty
➢ wykorzystanie preparatow kompleksowych w skali przemysłowej
- Enzymy są pozbawione toksyczności dla organizmu człowieka i zwierząt (wyjątek - alergie)
- Enzymy są produktami pochodzenia naturalnego (ważne dla przemysłu spożywczego)


(…)

… dla organizmu człowieka i zwierząt (wyjątek - alergie)
- Enzymy są produktami pochodzenia naturalnego (ważne dla przemysłu spożywczego)
- Wykazują dużą swoistość działania i prowadzą zawsze do tych samych produktow końcowych.
- Po zakończeniu reakcji możemy je łatwo usunąć
- W optymalnych warunkach działają szybko i można je łatwo usunąć (nie są odpadem, balastem)
- Enzymy pochodzące z rożnych źrodeł…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz