Dr inż. Magdalena Klimek-Ochab - strona 2

Bakterie kwasu octowego- opracowanie

  • Politechnika Wrocławska
  • dr inż. Magdalena Klimek-Ochab
  • Mikrobiologia przemysłowa
Pobrań: 567
Wyświetleń: 3997

Bakterie kwasu octowego Gram - pałeczki o wymiarach 0.5-0.9 * 1-4μm Występują pojedynczo, parami lub w krótkich łańcuszkach Pożywki płynne - wzrost powierzchniowy w postaci błonki Pożywki stałe - bezbarwne kolonie przypominające krople wody Mogą wytwarzać pigment Bakterie octowe Złożone, boga...

Doskonalenie szczepów- opracowanie

  • Politechnika Wrocławska
  • dr inż. Magdalena Klimek-Ochab
  • Mikrobiologia przemysłowa
Pobrań: 217
Wyświetleń: 1848

Doskonalenie szczepów - mutacja Mutacja - nagłe pojawienie się komórki zmienionej w populacji zdolnej do przekazywania zmienionych cech potomstwu. Mutant - forma o zmienionym genotypie Mutageneza - proces, wynikiem którego są mutacje. Czynniki mutagenne Analogi zasad - antymetabolity, po wbudow...

Drożdże browarnicze- opracowanie

  • Politechnika Wrocławska
  • dr inż. Magdalena Klimek-Ochab
  • Mikrobiologia przemysłowa
Pobrań: 231
Wyświetleń: 1631

Drożdże browarnicze Ich charakterystyka - drożdże fermentacji górnej Saccharomyces cerevisiae - drożdże fermentacji dolnej - Saccharomyces pastorianus (Polska - Anglia - Brettanomyces sp. - Bawaria - Saccharomycodes - powstaje piwo bezalkoholowe Cecha / rodzaj fermentacji dolna Górna Wielko...

Drożdże- opracowanie

  • Politechnika Wrocławska
  • dr inż. Magdalena Klimek-Ochab
  • Mikrobiologia przemysłowa
Pobrań: 483
Wyświetleń: 1988

Drożdże - grzyby mikroskopowe (nie zawierają chlorofilu), są cheteroorganotrofami. Nie stanowią też homogennej grupy taksonomicznej. Drożdże można znaleźć u: - Ascomycetes (workowce) - Basidiomycetes - Deuteromycetes W klasyfikacji drożdży uwzględnia się: - morfologię komórki - zdolność do ro...

Eumycota- grzyby właściwe

  • Politechnika Wrocławska
  • dr inż. Magdalena Klimek-Ochab
  • Mikrobiologia przemysłowa
Pobrań: 126
Wyświetleń: 1785

EUMYCOTA - GRZYBY WŁAŚCIWE - potocznie - pleśnie - organizmy wielokomórkowe - cudzożywne: saprofity, komensale, symbionty, pasożyty. Mają ogromne zdolności degradacyjne związków, silne alergeny, wytwarzają mik toksyny (np. alfatoksyny) Korzyśc...

Fermentowane surowce roślinne

  • Politechnika Wrocławska
  • dr inż. Magdalena Klimek-Ochab
  • Mikrobiologia przemysłowa
Pobrań: 126
Wyświetleń: 1120

Fermentowane surowce roślinne Kiszona kapusta Oczyszczenie dojrzałych główek kapusty Wycięcie rdzenia i rozdrobnienie Solenie Bakterie coli, heterofermentatywne Leuconostoc messenteroides - fermentacja burzliwa Zmiana warunków Heterofermentatywne Lactobacillus brevis, homofermentatywne Lactob...

Grzyby strzępkowe- opracowanie

  • Politechnika Wrocławska
  • dr inż. Magdalena Klimek-Ochab
  • Mikrobiologia przemysłowa
Pobrań: 476
Wyświetleń: 1869

GRZYBY STRZĘPKOWE Potocznie nazywane pleśniami są organizmami wielokomórkowymi, należącymi do gromady grzybów właściwych, chemoorganotrofami: saprofitami, komensalami, symbiontami lub pasożytami. Pełnią dwojaką rolę w życiu codziennym człowieka. POZYTYWNA ROLA Zdolność do wytwarzania enzymów i...

Promieniowce- opracowanie

  • Politechnika Wrocławska
  • dr inż. Magdalena Klimek-Ochab
  • Mikrobiologia przemysłowa
Pobrań: 714
Wyświetleń: 3269

PROMIENIOWCE - Actinomycetales - bakterie polimorficzne - gram + - wydłużone nitkowate - tworzą pseudogrzybnię - środowisko bytowania - gleba - większość to saprofity Polimorfizm - zdolność do występowania w różnych postaciach Saprofit...

Mikrobiologia przemysłowa- workowce

  • Politechnika Wrocławska
  • dr inż. Magdalena Klimek-Ochab
  • Mikrobiologia przemysłowa
Pobrań: 329
Wyświetleń: 1134

Wykład 3 Ascomycetes - workowce Mają grzybnię podzieloną septami, rozmnażają się płciowo - tworzą worki, w których tworzą się zarodniki. Przykłady: - Chaetomium - wytwarza ciała owoconośne (butelkowaty kształt, pokryte rzęskami, ogromna siła celulityczna - zdolność do wytwarzania celulaz - rozkła...

Mikroorganizmy w biotechnologii

  • Politechnika Wrocławska
  • dr inż. Magdalena Klimek-Ochab
  • Mikrobiologia przemysłowa
Pobrań: 413
Wyświetleń: 3332

Mikroorganizmy w biotechnologii Źródła szczepów przemysłowych: Środowisko naturalne Środowisko przekształcone przez człowieka Kolekcja szczepów Inne źródła Pozyskiwanie mikroorganizmów o znaczeniu przemysłowym: - izolacja nowych mikroorganizmów o pożądanych cechach - badanie nowych szczepów,...