Dr inż. Magdalena Klimek-Ochab

note /search

Biotechnologiczny przemysł mleczarski i szczepionki- opracowanie

  • Politechnika Wrocławska
  • Biotechnologia roślin
Pobrań: 364
Wyświetleń: 1918

BIOTECHNOLOGIA PRZEMYSŁU MLECZARSKIEGO Podział produktów fermentacji mlekowej: Powstałe z działalności bakterii mezofilnych kwasu mlekowego:  Twaróg  Śmietana  Maślanka  Zsiadłe mleko Są to produkty rodzimie dla naszej szerokości geograficznej Powstałe po fermentacji szczepami termofilny...

Biotechnologia roślin- opracowanie zagadnień

  • Politechnika Wrocławska
  • Biotechnologia roślin
Pobrań: 805
Wyświetleń: 1617

Dlaczego produkcja piwa jest procesem biotechnologicznym? (jakiego typu procesy biotechnologiczne) Z wyjątkiem ostatnich etapów - filtracji, oddzieleniu drożdży przez wirowanie itp. - produkcja piwa jest ściśle oparta na procesach biologicznych: a) przygotowanie słodu - naturalny proces kiełkowani...

Mikrobilogia przemysłowa- pytania na egzamin

  • Politechnika Wrocławska
  • Mikrobilogia przemysłowa
Pobrań: 343
Wyświetleń: 1946

1. Co zawsze wystepuje w pozywce hodowlanej: a)wodA b)glukoza c)azotan amonu d)detergenty 2. Pytanie o sprzezniaki odp. wielojadrowe bez sept (komorczak) 3. Co to jest miano coli odp. najmniejsza ilosc wody cm^3 w ktorej występuje E.coli 4. Jakie podloze najlepiej uzyc badajac E.coli odp. ...

Biosynteza metabolitów- opracowanie

  • Politechnika Wrocławska
  • Mikrobiologia przemysłowa
Pobrań: 329
Wyświetleń: 2464

Podział metabolitów: - pierwotne - związki niskocząsteczkowe, są konieczne do wzrostu komórek, np. aminokwasy, monosacharydy - wtórne - często związki wielkocząsteczkowe, ich synteza zachodzi później podczas wzrostu hodowli, nie są potrzebne do wzrostu komórki, są ważne z punktu widzenia przeżyc...

Identyfikacja mikroorganizmów- opracowanie

  • Politechnika Wrocławska
  • Mikrobiologia przemysłowa
Pobrań: 763
Wyświetleń: 3234

Identyfikacja mikroorganizmów Proces identyfikacji organizmu polega na określeniu przynależności badanego organizmu do organizmu do odpowiedniej jednostki taksonomicznej, najczęściej gatunku. Szczep referencyjny - izolant danego gatunku opisany jako pierwszy i najlepiej scharakteryzowany Gatunek -...

Selekcja mikroorganizmów- opracowanie

  • Politechnika Wrocławska
  • Mikrobiologia przemysłowa
Pobrań: 511
Wyświetleń: 1953

SELEKCJA MIKROORGANIZMÓW Najczęściej izolujemy mikroorganizmy z gleby, która jest bardzo bogata w mikroby. Selekcja często jest powiązana z ulepszeniami: mutacje genetyczne zmiany w środowisku (manipulacje warunkami hodowli) - doprowadza sie do optymalizacji hodowli, to jest już pułap możliwośc...

Technologie ścieków- opracowanie

  • Politechnika Wrocławska
  • Mikrobiologia przemysłowa
Pobrań: 147
Wyświetleń: 1204

TECHNOLOGIE ŚCIEKÓW I stopień oczyszczania ścieków - oczyszczanie mechaniczne np. kraty Ściek - wszystko, co płynie, i nie może być ponownie wykorzystane w procesie technologicznym - może to być również woda, która była używana do chłodzenia, bo jest podgrzana, wyższa temperatura zmniejsza rozp...

Zastosowanie komorek immobilizowanych- opracowanie

  • Politechnika Wrocławska
  • Mikrobiologia przemysłowa
Pobrań: 266
Wyświetleń: 1393

IMMOBILIZACJA - unieruchomienie, ograniczenie ruchliwości katalizatora (enzymy, komórki, organella) - enzymy trzeba wyizolować i oczyścić Po co sie to robi? Jest to opłacalne, gdyż rozwiązuje problemy produkcji ciągłej Może być większe upakowanie katalizatora w reaktorze Omijamy problem usunię...

Zaszczepy mikrobiologiczne- opracowanie

  • Politechnika Wrocławska
  • Mikrobiologia przemysłowa
Pobrań: 175
Wyświetleń: 994

ZASZCZEPY MIKROBIOLOGICZNE Charakterystyka wzrostu mikroorganizmów: - bakterie - podział - drożdże - paczkowanie - grzyby - plecha Pomiary ilości komórek: - stężenie komórek - stężenie masy komórek Są to dwa zasadniczo różniące sie parametry np. zaraz po podziale komórki bakteryjnej mam dwi...

Analiza żywności mikrobiologicznej- opracowanie

  • Politechnika Wrocławska
  • Mikrobiologia przemysłowa
Pobrań: 266
Wyświetleń: 1470

Analiza żywności mikrobiologicznej Cele analizy Ustalenie poziomu ogólnej liczby drobnoustrojów saprofitycznych Określenie stanu sanitarnego żywności za pomocą wskaźników bakterii Badania obecności bakterii chorobotwórczych w celu oznaczenia, czy badana żywność nie zagraża zdrowiu konsumenta An...