Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie - strona 3

note /search

Opakowania szklane, sem VI

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Opakowalnictwo i przechowywanie żywności
Pobrań: 210
Wyświetleń: 1946

Opakowania szklane Szkło jest wykorzystywane przede wszystkim do przechowywania: napojów przetworów warzywnych i owocowych opakowania produktów spożywczych o wysokich wartościach, cenionych ze względu na smak, aromat, czy kolor. Jest jednym z najbardziej przyjaznych środowisku materiałów opakow...

Mięso - wykłady

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Pobrań: 847
Wyświetleń: 4039

in. zagadnienia takie jak: skład mięsa, dioksyny, produkcja mięsa, transport, ogłuszenie, substancje wzmacniający smak, substancje zagęszczające i żelujące, hydrokoloidy, schemat uboju bydła, schemat procesu uboju świń, rola wody w żywności, przemiany węglowodanów. tł- tłuszcz pow.- powodujące skł-...

Biotechnologia - wykłady

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Pobrań: 1141
Wyświetleń: 5369

Omawia między innymi takie zagadnienia jak: historia biotechnologii, biotechnologia klasyczna i nowoczesna, podział biotechnologii, cel, produkty GM, jakość żywności i przetwórstwo, żywność otrzymywana z organizmów modyfikowanych genetycznie, drobnoustroje, fermentacja żywności, temperatura ada...

Herbata opracowanie

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Pobrań: 182
Wyświetleń: 2849

doc. Notatka porusza takie zagadnienia, jak: metody produkcji herbaty, Cha-no-yu, teina, olejki eteryczne, mikroelementy, garbniki, ekstrakty herbaty, barwniki herbaciane, napar herbaciany. Notatka pozwoli na usystematyzowanie i uzupełnienie wiedzy z przedmiotu Gastronomia. Pozwoli na przyg...

Serwatka w żywieniu sportowców

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Pobrań: 77
Wyświetleń: 1631

Pojęcia umieszczone w notatce: antykatabolik, glutamina, lepsze funkcje immunologiczne, właściwości biologiczne, fałszowanie mleka, właściwości reologiczne produktów mleczarskich, molekularne podstawy właściwości funkcjonalnych białek. SERWATKA W ŻYWIENIU SPORTOWCÓW Badania podkreślają warto...

Opracowane pytania z egzaminu

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Pobrań: 364
Wyświetleń: 3206

Dodatkowo znajdują się w niej informacje takie jak: przeznaczenie konsumenckie, weryfikacja jej cel- okoliczności i metody, RASFF, różnica między wartością krytyczną a wartością docelową, warunki zwolnienia wyrobu i postępowanie z wyborem niezgodnym, rozdzielnik. Notatka jest dopełnieniem wiedz...

Chleb

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Pobrań: 217
Wyświetleń: 2380

Tematem przewodnim jest chleb. Informacje zawarte w pliku to: pieczywo i jego rodzaje, chleb, skala produkcji, składniki chleba: mąka drożdże woda. Wstęp: Pieczywo - wyroby wypiekane z mąki, wody i soli w połączeniu z różnymi dodatkami. Sta...

Schemat produkcji czekolady - Ziarno kakaowe

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Pobrań: 665
Wyświetleń: 4200

2.Produkcja czekoladyProces produkcji czekolady jest bardzo skomplikowany wymaga stosowania dużej ilości maszyn, urządzeń i agregatów. Dlatego nie liczne tylko fabryki mogą sobie pozwolić na produkcję czekolady na dużą skalę, począwszy do wyjści...

Opracowanie zagadnień na egzamin z HCCP

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Pobrań: 224
Wyświetleń: 1582

Zagadnienia do egzaminu obejmują: rodzaje zagrożeń w żywności ich źródła, zagrożenia chemiczne, organy urzędowej kontroli żywności, monitoring, zadania zespołu ds. HCCP, weryfikacja systemu HACCP, RASFF-Rapid Alert System for Food and Feed. rodzaje zagrożeń w żywności ich źródła 2. źródła ...

Wody i ścieki - pojęcia

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Pobrań: 77
Wyświetleń: 1225

Pośród wytłumaczonych pojęć znajdziemy, m.in., takie jak: woda w przemyśle spożywczym, zanieczyszczenia wody surowej, wskaźniki jakości wody, rodzaje filtrów, bilans wodny, ekonomiczne podstawy wyboru systemu zaopatrzenia w wodę. (…) …,rzeki itp.) -pobór próbek wody do analiz oraz pomiary na ...