Serwatka w żywieniu sportowców

Nasza ocena:

3
Pobrań: 77
Wyświetleń: 1617
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Serwatka w żywieniu sportowców - strona 1

Fragment notatki:



Pojęcia umieszczone w notatce: antykatabolik, glutamina, lepsze funkcje immunologiczne, właściwości biologiczne, fałszowanie mleka, właściwości reologiczne produktów mleczarskich, molekularne podstawy właściwości funkcjonalnych białek.

SERWATKA W ŻYWIENIU SPORTOWCÓW
Badania podkreślają wartości tego ubocznego produktu (powstającego podczas wytwarzania serów) jako środka mającego wpływ na wzrost mięśni. Badania naukowe potwierdzają to, że sportowcy potrzebują dużo więcej białek niż przeciętne nie zajmujące się sportem osoby. Dzienna dawka białek dla sportowców z dyscyplin siłowych i kulturystów powinna wynosić 1,8 g na każdy kilogram wagi ciała. Jest to 225% więcej od obecnie rekomendowanej dziennej dawki. Ćwiczący, potrzebują dodatkowej ilości białek i to z wielu powodów. Dwoma podstawowymi są naprawy i wzrost. Ostro trenując niszczymy mięśnie. Odpoczywając naprawiamy je. Jeżeli odpoczynek nie jest wystarczająco długi mięśnie się zregenerują, ale bez odpowiedniej ilości białek nie będą rosły. Najbardziej optymalnym wyborem jest serwatka. Lepsze właściwości regeneracyjne. Jako źródło białek, serwatka zdobywa najwyższe uznanie wśród naukowców na całym świecie. W części, dlatego, że są one doskonałym źródłem podstawowych aminokwasów. Podstawowe aminokwasy są tymi związkami, których organizm sam nie produkuje, więc muszą pochodzić ze spożywanych posiłków. Białka serwatki zawierają również bardzo duże ilości aminokwasów o rozgałęzionych łańcuchach tj.: leucynę, izoleucynę i walinę. Aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach są unikalne, a to z tego powodu, ulegają przemianie w mięśniach, nie w wątrobie. Dostarczają one dwóch trzecich z całości zapotrzebowania na białka, co jest ważne dla kulturystów i osób ćwiczących fitness, gdyż trening zwiększa to zapotrzebowanie. Odpowiedni poziom tych aminokwasów we krwi jest zabezpieczeniem przeciwko utracie masy i siły mięśni. Antykatabolik - białko serwatkowe bogate jest również w aminokwas, zwany tauryną, który wspomaga rozwój mięśni na poziomie komórkowym. Poza tym, serwatka zawiera też duże ilości glutaminy, której ilość w organizmie wynosi blisko 60% ilości wszystkich aminokwasów. Glutamina odgrywa bardzo ważną rolę we wzroście mięśni. Rola ta jest unikalna: może ona być zużyta przez organizm jako paliwo albo do produkcji białek lub innych ważnych związków i aminokwasów. Szczególnie wysoka koncentracja glutaminy ma miejsce w komórkach mięśniowych. Jeżeli nie będzie się jadło posiłków zawierających odpowiednie ilości glutaminy, jak na przykład białka surowicze, to organizm zacznie rozkładać tkankę mięśniową, by zaopatrzyć w ten związek resztę organizmu. Przeprowadzone ostatnio badania wykazują, iż suplementy glutaminy zapobiegają niszczeniu mięśni. Zaledwie kilka porcji serwatki dziennie utrzyma zapasy glutaminy w mięśniach i zapobiegnie ich rozpadowi. Lepsze funkcje immunologiczne -białka serwatkowe zawierają specjalny typ antyciał zwanych immunoglobulinami, które odgrywają specyficzną rolę w systemie immunologicznym. Atakują one obce substancje, które dostają się do organizmu. Wygląda na to, że te substancje pomagają systemowi immunologicznemu w bardziej skutecznym wykonywaniu swojego zadania.

(…)

… jeszcze cztery inne oddziaływania.
wiązania wodorowe- wytwarzające się między:
związanym kowalencyjnie atomem wodoru o charakterze elektododatnim grupy =NH a elektroujemnym tlenu z grupy =C=O wiązania peptydowego:
między grupą karboksylową obdarzoną ładunkiem i grupą hydroksylową tyrozyny między grupa hydroksylowa seryny lub treoniny a grupa peptydową
między grupą aminowa a grupą peptydową
pomiędzy dwiema grupami hydroksylowymi
wiązanie jonowe wytwarza się na skutek oddziaływania elektrostatycznego między wolnymi zjonizowanymi grupami karboksylowymi i wolnymi grupami-=NH3 aminokwasów zasadowych
wiązania disulfidowe jest silnym wiązaniem kowalencyjnym wytwarzającym się między dwoma grupami -SH cysterny
wiązanie estrowe, tioestrowe powstaje pomiędzy grupą hydroksylową lub wodorosiarczkowąa grupą…
… odżywki białkowej opartej na kazeinie. Koncentrat białka serwatkowego również osiąga bardzo wysokie wartości indeksu BV (BV=104)- przykłady te wskazują, że serwatka jest najlepszym źródłem białka, które może być bezpośrednio przetworzone na masę mięśniową. Liczne doświadczenia i testy wykazały zdecydowanie większe przyrosty masy mięśniowej u osób regularnie spożywających białka serwatki…
…, mimo, że zaliczany do produktów mlecznych, zawiera tylko około 1% laktozy, a spotykane są typy nie zawierające tego cukru (80% koncentrat białka zawiera 5-6% laktozy). Tak niska zawartość tego węglowodanu nie powoduje alergie na mleko - kazeina - jest praktycznie nieobecne we frakcji białek serwatki- mogą one być spożywane przez osoby uczulone na mleko. Aktualnie na rynku odżywek można spotkać wiele preparatów…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz