To tylko jedna z 5 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Klasyfikacja białek: • białka proste, • białka złożone. Do białek prostych zalicza się te, które po hydrolizie dają wyłącznie aminokwasy lub ich pochodne. Białka złożone składają się z cząsteczki białka prostego połączonego z inną niebiałkową jednostką strukturalną. Białka proste - proteiny Do białek prostych zaliczamy te, które hydrolizując dają jedynie aminokwasy. Białka proste dzielimy: • protaminy -posiadają masę cząsteczkową (1000 - 80000) o przewadze zasadowych aminokwasów. Protaminy z kwasami dezoksyrybonukleinowymi tworzą połączenia zwane nukleoproteidami • albuminy - białka zwierzęce i roślinne. W skład albumin wchodzą wszystkie aminokwasy; dobrze rozpuszczają się w wodzie. Spotykamy je w białku jaja kurzego, w osoczu krwi i mleku. • globuliny - szeroko rozpowszechnione białko w świecie roślinnym i zwierzęcym. Spotykane są w osoczu krwi, mleku i białku jaja kurzego • histony - występują w jądrze komórkowym. Bogate w histony są gruczoły grasicy • prolaminy - białka roślinne, nierozpuszczalne w\ wodzie. Są składnikiem mąki. Prolaminy zawierają dużo kwasu glutaminowego • gluteliny - podobne do prolamin • keratyny - należą do nich przede wszystkim białka tkanki łącznej tworów zrogowaciałych (paznokcie, pióra i włosy) Białka złożone - proteidy Są to białka, w których część białkowa związana jest ze składnikiem prostetycznym . Białka złożone hydrolizują na aminokwasy, kwasy, cukry, barwniki, witaminy, itp. Do białek złożonych zaliczamy: • nukleoproteidy - są podstawową masą komórki i wchodzi w skład protoplazmy. • chromoproteidy - białka posiadające jako grupę prostetyczną substancję barwną. Do tej grupy należy hemoglobina - substancja barwna czerwonych ciałek krwi. • metaloproteidy - białka zawierające w części niebiałkowej grupę prostetyczną składającą się z metali, które jednak nie wchodzą w skład substancji barwnej. Do tych białek należy ferrytyna, zawierająca około 20% żelaza, które następnie dostarcza dla syntezy hemoglobiny • fosfoproteidy - zawierają kwas fosforowy związany z białkiem w postaci estru. Fosfoproteidami są: kazeina mleka, witelina żółtka jaj. • glikoproteidy - białka zawierające w grupie prostetycznej cukrowce • lipoproteidy - białka, które w grupie prostetycznej zawierają lipidy. spotykane są w osoczu krwi, żółtku jaja kurzego Według innej klasyfikacji białka dzieli się na: • Włókniste (fibrylarne) Białka fibrylarne są podstawowymi elementami budowy tkanek zwierzęcych.
(…)
… jest
hemoglobina.
Cztery pofałdowane łańcuchy hemoglobiny są do siebie dopasowane i tworzą w przybliżeniu
kulistą Cząsteczkę ( o wymiarach 6,4x5, 5x5.0)
Denaturacja białka
Denaturacja białka polega ogólnie na takiej zmianie jego budowy przestrzennej, która
powoduje zanik aktywności biologicznej (tj. np. aktywności enzymu białkowego).
Czynniki wywołujące denaturację, powodują na ogół rozerwanie w pierwszym rzędzie
słabych oddziaływań, utrzymujących struktury wyższych rzędów (np. rozerwanie
mostków dwusiarczkowych, zniesienie oddziaływań wodorowych, itp.)
W większości wypadków denaturacja białek jest procesem nieodwracalnym.
Denaturacja białek zachodzi pod wpływem podwyższonej temperatury, mocnych
kwasów i zasad, alkoholi, stężonych roztworów mocznika, roztworów jonów metali
ciężkich, itp.
Klasyfikacja białek…
….
• Kłębuszkowe (globularne).
Białka globuralne pełnią cały szereg funkcji związanych z podtrzymaniem i regulacją
procesów życiowych; pełnienie tych funkcji wymaga ruchliwości białek, a zatem ich
rozpuszczalności
Z tych białek są zbudowane: wszystkie enzymy, wiele hormonów (insulina, tereoglobulina,
przeciwciała, hemoglobina, fibrynogen).
Białka fibrylarne
Białka fibrylarne są materiałem budulcowym organizmów…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)