Wyniki wyszukiwania dla frazy: Politechnika Warszawska - strona 7

note /search

Proces biotechnologiczny- wykład 21

  • Politechnika Warszawska
  • Mikrobiologia przemysłowa
Pobrań: 609
Wyświetleń: 1834

2011-12-28 Mikrobiologia przemysłowa Proces biotechnologiczny Proces wytwarzania określonego produktu bazujący na drobnoustrojach o wymaganych cechach morfologicznych i fizjologicznych oraz właściwym dla danego procesu metabolizmie. 1 2011-12-28 Zastosowanie drobnoustrojów w procesach bi...

Przechowywanie szczepów, metody hodowli- wykład 21

  • Politechnika Warszawska
  • Mikrobiologia
Pobrań: 763
Wyświetleń: 3591

Przechowywanie szczepów Metody hodowli Wykład 22 Przechowywanie szczepów drobnoustrojów Stosowana metoda przechowania szczepów powinna: Zapewnić maksymalną przeżywalność komórek, Zapewnić zachowanie cech biotechnologicznych szczepu, Przeciwdziałać spontanicznym mutacjom i selekcjom odmian ...

Bakterie fermentacji mlekowej- charakterystyka

  • Politechnika Warszawska
  • Mikrobiologia
Pobrań: 1008
Wyświetleń: 3633

Wykład 24 Bakterie fermentacji mlekowej Charakterystyka, zastosowanie Bakterie fermentacji mlekowej (bakterie kwasu mlekowego) stanowią niejednorodną diagnostycznie grupę mikroorganizmów, których wspólną cechą jest beztlenowa fermentacja cukrów z końcowym metabolitem – kwasem mlekowym. ...

Inne bakterie i ich zastosowanie biotechnologiczne- wykład 24

  • Politechnika Warszawska
  • Mikrobiologia
Pobrań: 294
Wyświetleń: 2303

Inne bakterie i ich zastosowanie biotechnologiczne Wykład 24 Bakterie fermentacji octowej 1 Bakterie fermentacji octowej są gramujemnymi, nie wytwarzającymi endospor pałeczkami lub komórkami elipsoidalnymi o wymiarach 0,5-0,9 – 1,0- 4,2 µm. Występują pojedynczo, parami lub w krótkich łań...

Drożdże – zastosowanie w procesach biotechnologicznych

  • Politechnika Warszawska
  • Mikrobiologia
Pobrań: 658
Wyświetleń: 2744

2012-01-13 Dro d e – zastosowanie w procesach biotechnologicznych Wykład 26 Drożdże - pod względem wykorzystania w przemyśle dzieli się na: drożdże gorzelnicze drożdże browarnicze drożdże piekarskie drożdże winiarskie drożdże paszowe 1 2012-01-13 Gatunki dro d y wykorzystywane w biot...

Wykorzystanie grzybów strzępkowych w procesach biotechnologicznych- wy...

  • Politechnika Warszawska
  • Mikrobiologia
Pobrań: 917
Wyświetleń: 2345

2012-01-18 Wykorzystanie grzybów strzępkowych w procesach biotechnologicznych Wykład 27 Grzyby strzępkowe są wykorzystywane do: • • • • • • • otrzymywania preparatów enzymatycznych otrzymywania kwasów organicznych otrzymywania lipidów otrzymywania stymulatorów wzrostu roślin otrzym...

Mikrobiologia - wykład 1

  • Politechnika Warszawska
  • Mikrobiologia
Pobrań: 707
Wyświetleń: 3444

Mikrobiologia ogólna i przemysłowa – semestr 5 - 60 h Prof. dr hab. Danuta Czajkowska Mikrobiologia ogólna: Wykład 1 Wymagana literatura • Kunicki-Goldfinger W., Życie bakterii, PWN, 2007 • Libudzisz Z., Kowal K i in., Mikrobiologia techniczna, tom I i II, Wyd. Politechniki Łódzkiej, 200...

Mikrobiologia - wykład 3 - Bakterie

  • Politechnika Warszawska
  • Mikrobiologia
Pobrań: 350
Wyświetleń: 2345

Mikrobiologia ogólna Wykład 3 Bakterie – Kolejne grupy: Krętki - Spirochaetaes Promieniowce – Actinobacteria Riketsje – Rickettsia Podkrólestwo: bakterie właściwe (Eubacteria) Grupy:  Proteobakterie (Proteobacteria) – do tej grupy ...