Inne bakterie w procesach biotechnologicznych oraz w biodegradacji rozmaitych związków- wykład 25

Nasza ocena:

5
Pobrań: 42
Wyświetleń: 1099
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
 Inne bakterie w procesach biotechnologicznych oraz w biodegradacji rozmaitych związków- wykład 25 - strona 1  Inne bakterie w procesach biotechnologicznych oraz w biodegradacji rozmaitych związków- wykład 25 - strona 2  Inne bakterie w procesach biotechnologicznych oraz w biodegradacji rozmaitych związków- wykład 25 - strona 3

Fragment notatki:

Inne bakterie w procesach
biotechnologicznych oraz
w biodegradacji rozmaitych
związków
Wykład 25
Bakterie z rodzaju Bacillus
i Clostridium oraz ich zastosowanie
w procesach biotechnologicznych
1
Bakterie z rodzaju Bacillus
Głównie tlenowe, tylko niektóre gatunki
względnie beztlenowe, gramdodatnie
laseczki.
Cylindryczne komórki o przeciętnej
długości 1-3 µm, wyjątek
B. megaterium należący do „olbrzymów”
wśród bakterii. Liczne gatunki tworzą
łańcuszkowate układy.
Większość bakterii ruchliwa,
urzęsione peritrichalnie lub biegunowo,
tylko niektóre bakterie są nieurzęsione
(B. anthracis) i niezdolne do ruchu.
Wytwarzają endospory.
Ze względu na kształt
i rozmieszczenie przetrwalników,
bakterie z rodzaju Bacillus dzieli się na 3 grupy:
Laseczki wytwarzające endospory o średnicy mniejszej od
sporangium, o kształcie owalnym lub cylindrycznym
usytuowane centralnie lub biegunowo (1 i 2).
Laseczki wytwarzające endospory o kształcie owalnym lub
kulistym, o średnicy większej od sporangium usytuowane
centralnie lub biegunowo - 3, 4.
Laseczki wytwarzające bardzo duże endospory o średnicy
znacznie większej niż średnica sporangium, położone najczęściej
terminalnie (biegunowo), ale także i centralnie – 5 i 6.
2
Endospory bakteryjne
wytwarzane przez bakterie tlenowe
z rodzaju Bacillus w preparatach mikroskopowych
po zastosowaniu odpowiedniej metody barwienia.
Bakterie z rodzaju Bacillus
Są szeroko rozpowszechnione w przyrodzie.
Można je spotkać w:
glebie, wodach słodkich i słonych, mule, osadach
wód powierzchniowych, gorących źródłach,
na różnych częściach roślin, w przewodzie
pokarmowym zwierząt, w psującej się żywności.
3
Bakterie z rodzaju Bacillus
Rosną na podłożach agarowych
w postaci dużych kolonii,
których rozmiary sięgają 3-5 mm.
W bulionach rosną w postaci kożucha lub
zmętnienia w całej pożywce.
Bakterie z rodzaju Bacillus w większości
rozwijają się najlepiej w pH
obojętnym, chociaż istnieją gatunki
alkalofilne.
Neutrofile: B. subtilis, B. licheniformis, B. coagulans,
B. circulans, B. laterosporus, B. pumilus.
Alkalofile: Bacillus firmus, B. alcalophilus, B. lentus,
B. paseurii.
4
Bakterie z rodzaju Bacillus
Psychrofile
Bacillus
psychrophilus
Bacillus
macquariensis
Bacillus psychrosaccharolyticus
Mezofile
Bacillus subtilis
Bacillus
licheniformis
Termofile
Bacillus
stearothermophilus
Bacillus thermoruber
Wiele gatunków bakterii z rodzaju Bacillus posiada wysokie możliwości
adaptacyjne do warunków środowiska, bez widocznych zmian metabolicznych.
Np. wiele gatunków B. licheniformis, B. subtilis, B. coagulans przystosowało się
do wzrostu w wysokich temperaturach 60-70oC– „termotolerancyjne laseczki”
Bakterie z rodzaju Bacillus
Istnieją gatunki halofilne.
Są saprofitami, ale można spotkać także
gatunki patogenne (B. anthracis, B. cereus).
Są wykorzystywane do prowadzenia wielu
przemysłowych procesów biotechnologicznych.
5
Bakterie z rodzaju Bacillus
Niektóre bakterie charakteryzują się zdolnością
wiązania N atmosferycznego. W grupie tej ... zobacz całą notatkę

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz