Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie - strona 21

note /search

Portret dzisiejszej młodzieży

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Socjologia edukacji
Pobrań: 56
Wyświetleń: 1008

Portret dzisiejszej młodzieży Wartości nadrzędne: sukces materialny, dostatnie życie udane życie zawodowe i rodzinne poszukiwanie miłości i ciepła , lecz - najpierw kariera, później rodzina konsumpcyjne nastawienie do życia Indywidualizm i rywalizacja Wzorce młodych generują media Hasło dzis...

Różnice socjologii wychowania a padagogiki

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Socjologia edukacji
Pobrań: 189
Wyświetleń: 1134

Co łączy, a co różni socjologię wychowania a pedagogikę Pedagogika to należąca do nauk społecznych, nauka o wychowaniu. Początkowo termin obejmował opiekę, nauczanie i wychowanie dzieci, z czasem pedagogami zaczęto nazywać osoby zajmujące się wychowaniem zarówno praktycznym jak i teoretycznym. Zajm...

Szkoła, wychowanie-opracowanie

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Socjologia edukacji
Pobrań: 91
Wyświetleń: 889

Czym jest szkoła? -instytucja oświatowo-wychowawcza -twór kultury -główny łącznik społeczności lokalnej ze światem i ogólnoludzką kulturą -element świata człowieka -zaspokaja nasze cele -podstawowy system intencjonalnej edukacji, wychowania i opieki -zjawisko historyczne, podstawowa i typowa ...

Wady i zalety e-gazety

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Socjologia edukacji
Pobrań: 35
Wyświetleń: 637

ak sobie radzić z instytucjami wychowania pośredniego i brakiem kontroli " Jeżeli będziemy rozmawiać na temat tego, co dzieci oglądają, w co grają i będziemy kontrolować czas spędzany z mediami, to oczywiście unikniemy wielu problemów. Największą uwagę należy przywiązywać do najmłodszych. Nie ...

Wychowanie-czym jest

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Socjologia edukacji
Pobrań: 112
Wyświetleń: 1001

Czym jest wychowanie Wychowanie to proces społeczny, planowany, uświadamiany, ukształtowanie osobowości jednostek, przekazywania wiedzy i uczuć i rozwoju fizycznego. Interakcja między jednostką a społeczeństwem. Formalne kształtowanie = ed...

Zalety edukacji

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Socjologia edukacji
Pobrań: 21
Wyświetleń: 651

Czy ktoś kto się uczy ma lepiej w życiu „ Można robić karierę nie ucząc się. Ale to wyjątki potwierdzające regułę. Brak wykształcenia ogranicza, utrudnia funkcjonowanie w dzisiejszych realiach, posidanie go - zdecydowanie to ułatwia. Z badan przeprowadzonych przez Wojewódzki

Aromaty-opracowanie

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Toksykologia
Pobrań: 21
Wyświetleń: 1351

Aromaty Flavoring Substance- nat. sub. aromatyczne, oznacza określoną sub. chemiczną posiadającą zdolności aromatyzowania żywności, która jest pozyskiwana z surowców nat.(pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego) Olejki(ok. 66 jest dopuszczonych np. kminkowy, kolendrowy, koprowy itd.) Olejki frakc...

Chrom- właściwości

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Toksykologia
Pobrań: 49
Wyświetleń: 1190

Chrom Źródła: -przem. metalurgiczny -spalanie węgla -przem. garbarski, farbiarski(barwniki chromowe) -preparaty grzybobójcze do drewna -cement(zawiera do 60 mg/kg), azbest(zawiera do 1500 mg/kg) -w gosp. domowych: zapałki, kleje, śr. piorące...

Wpływ czynników środowiskowych na eksperyment

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Toksykologia
Pobrań: 35
Wyświetleń: 602

. Czynniki środowiskowe: -temperatura, wilgotność -ciśnienie -skład powietrza -naświetlenie, napromieniowanie -hałas -warunki bytowania Wszystkie czynniki środowiskowe mogą wpływać na wyniki eksperymentu, badań przeprowadzonych na zwierzętach. Przy badaniach określonego zw. należy wziąć okre...

Korzyści ze stosowania sub. dodatkowych

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Toksykologia
Pobrań: 21
Wyświetleń: 595

Korzyści ze stosowania sub. dodatkowych: Technologiczne- umożliwienie/ułatwienie przeprowadzenia procesu np. topniki dodawane w prod. serków topionych, klarowanie wina, piwa, stabilizatory dodawane do chałwy. Ekonomiczne: -sub. syntetyczne są tańsze od nat. np. barwniki, aromaty. -dodawanie sub...