Korzyści ze stosowania sub. dodatkowych

Nasza ocena:

3
Pobrań: 21
Wyświetleń: 595
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Korzyści ze stosowania sub. dodatkowych - strona 1 Korzyści ze stosowania sub. dodatkowych - strona 2

Fragment notatki:

Korzyści ze stosowania sub. dodatkowych:
Technologiczne- umożliwienie/ułatwienie przeprowadzenia procesu np. topniki dodawane w prod. serków topionych, klarowanie wina, piwa, stabilizatory dodawane do chałwy.
Ekonomiczne:
-sub. syntetyczne są tańsze od nat. np. barwniki, aromaty.
-dodawanie sub. chem. konserwującej jest tańsze od innych metod utrwalania żywności np. mrożenia.
-możliwość dłuższego czasu przechowywania np. zmniejszenie strat, tańsze opakowania, możliwość wymiany, eksportu.
Jakościowe:
-zwiększenie atrakcyjności prod.
-urozmaicenie asortymentu
4, Zdrowotne:
-zmniejszenie ryzyka zatruć pokarmowych np. azotyny hamują rozwój Clostridium Botulinum, uniemożliwienie powstawania prod. jełczenia tłuszczów.
-uzyskanie prod dietetycznych np. niskokalorycznych bez cukru(diabetycy, próchnica), bezglutenowych
-zmniejszenie strat niektórych skł. odżywczych(witamin, NNKT) np. przeciwutleniacze
Zagrożenia zdrowotne:
*Ew. działanie szkodliwe
-samych substancji(dozwolone są sub. nieszkodliwe wg aktualnego stanu wiedzy lub takie, których nie można zastąpić np. azotyny)
-zanieczyszczeń pochodzących z prod. sub. dietetycznych np. aspatram- diketopiperazyna, sacharyna- alfa toulenosulfonamid, barwniki-fenole, Pb, Hg
-prod. reakcji z innymi sub. w żywności i organiźmie np. azotyny +aminy = nitrozoaminy
-wynikające z możliwości kumulacji w organiźmie sub. dodatkowych pochodzących z różnych źródeł(żywności, leki, kosmetyki, śr. myjące itp.)
-oddziaływanie przez całe życie
-oddziaływanie na ludzi szczególnie wrażliwych np. niemowlęta, osoby starsze, alergicy
-w niektórych przypadkach zmniejszenie wykorzystania skł. odż. z pożywienia np. fosforany, sub. balastowe
*Nieprawidłowe stosowanie(zafałszowania)
*Kształtowanie złych nawyków żywieniowych
Substancje aromatyczne
-oddziałowują na cechy sensoryczne tj. zapach( i smak)
-b. duża liczba sub.(w katalogach jest ich ok. 2400), nie mają przydzielonych numerów E, mało jest ich badań toksykologicznych.
-nie stosuje się ich pojedynczo, ale w mieszaninach
-oddziałowują w szerokim zakresie stężeń
-przedawkowanie jest łatwo wyczuwalne przez konsumentów
Cele stosowania:
-prod. zależne od sub. aromatycznych np. lody, desery, żelatyna, napoje bezalkoholowe.
-wyróżnienie prod. spośród innych z tej samej grupy np. cukierki miętowe
-wyrównują straty z procesów technolog.
-wzmacniają lub modyfikują smak np. wanilina dodawana do czekolady
-zastępowanie drogich nat. sub. tanimi syntetycznymi
-do prod. typu odżywki o ubogim profilu
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz