Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie - strona 22

Krew i limfa

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • prof. dr hab. Anna Maria Brzozowska
  • Toksykologia
Pobrań: 112
Wyświetleń: 1379

KREW I LIMFA Miejsca wchłaniania: -Jama ustna: nikotyna, cyjanki, nitrogliceryna, fenole, strychnina, kokaina, alkohol, piramidon -Żołądek: alkohol, nikotyna, kwas salicylowy, aspiryna, kofeina, teofilina -Jelito cienkie: większość trucizn -J...

Losy trucizn w organizmie

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • prof. dr hab. Anna Maria Brzozowska
  • Toksykologia
Pobrań: 119
Wyświetleń: 2114

Losy trucizn w organiźmie: •odkładanie: -tkanka tłuszczowa, w niej odkładają się sub. rozpuszczalne w tłuszczach np. DDT, węglowodory polichlorowe: dieldryna, metoksycholr, WWA, polichlorowane bifenyle(zanieczyszczenia środowiska, media transformatorów). Substancje te zmagazynowane w tkance tłusz...

Mediatory reakcji alergicznej

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • prof. dr hab. Anna Maria Brzozowska
  • Toksykologia
Pobrań: 42
Wyświetleń: 952

Mediatory reakcji alergicznej to: •w ziarnistościach znajduje się histamina o aktywności: -zwężanie dróg oddechowych, co powoduje: świszczący oddech, trudności w oddychaniu. -rozszerzanie naczyń krwionośnych, co powoduje: zaczerwienienie w mi...

Narażenie na promieniowanie jonizujące

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • prof. dr hab. Anna Maria Brzozowska
  • Toksykologia
Pobrań: 35
Wyświetleń: 749

Narażenie na promieniowanie jonizujące Jednostka aktywności promieniotwórczej to ilość rozpadów na sekundę czyli inaczej mówiąc jak dużo jest rozpadów wysyłających energię w czasie 1 sekundy, wyraża się ją w Bekerelach 1 atom w 1 s to 1 Bq. Rodzaje dawek: -ekspozycyjna(obecnie rzadko się używa te...

Niepożądane reakcje po spożyciu posiłków

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • prof. dr hab. Anna Maria Brzozowska
  • Toksykologia
Pobrań: 0
Wyświetleń: 686

Niepożądane reakcje po spożyciu posiłków -Toksyczność(czyli związane z dawką) -Nietoksyczne, nawet bardzo małe dawki mogą powodować reakcje b. niekorzystne, nie są to reakcje związane z dawką sub.(nadwrażliwość), wśród nich wyróżniamy: •Alergie(wytwarzanie przeciwciał) -IgE zależne np. na: anna...

Nowotwór-opracowanie

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • prof. dr hab. Anna Maria Brzozowska
  • Toksykologia
Pobrań: 35
Wyświetleń: 1029

Nowotwór-zespół nieprawidłowych komórek(autonomiczne względem innych nie podlegają regulacji organizmu, szczególnie w zakresie rozrastania się, proces rozrastania i namnażania jest najmniej wrażliwy na sygnały organizmu -różnią się od występujących w danym miejscu budową(guz lub charakter rozsian...

Podział trucizn wg Europejskiego Towarzystwa Ośrodków Ostrych zatruć ...

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • prof. dr hab. Anna Maria Brzozowska
  • Toksykologia
Pobrań: 28
Wyświetleń: 1925

Podział wg Europejskiego Towarzystwa Ośrodków Ostrych zatruć i Toksykologów Klinicznych: *Grupa 1, średnio trujące. Działanie cytotoksyczne(uszkodzenia kom.) głównie wątroby i nerek. Do czyn. toksycznych należą: amanitotoksyny i falotoksyny(są to sub. b. trwałe w wysokich temp. nie ulegają zmianom...

Pestycydy

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • prof. dr hab. Anna Maria Brzozowska
  • Toksykologia
Pobrań: 70
Wyświetleń: 1428

Reakcje sub. aktywnych zawartych w pestycydach z innymi zw. organizmu lub środowiska ►reakcji nitrozowania ulegają: -insektycydy N-metylokarbaminianowe np. karbaryl, linuron(stosowany również jako herbicyd) -

Wpływ alkaloidów purynowych na organizm

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • prof. dr hab. Anna Maria Brzozowska
  • Toksykologia
Pobrań: 7
Wyświetleń: 721

Wpływ alkaloidów purynowych na organizm: ∗ośrodkowy układ nerwowy: -małe dawki- przyjemna stymulacja, hamuje stany zmęczenia, poprawia procesy kojarzenia, ale gdy zostanie odstawiona to występować mogą: bóle głowy, zmęczenie, niepokój, senność -dawki 1-5 mg/kg masy ciała, powodują zwiększone pob...

Toksykologia-wstęp

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • prof. dr hab. Anna Maria Brzozowska
  • Toksykologia
Pobrań: 56
Wyświetleń: 1162

Toksykologia-nauka o truciznach i zatruciach, dyscyplina naukowa zajmująca się badaniem: ♣aktualnych lub potencjalnych niebezpieczeństw związanych z działaniem na org. żywe sub. chem.(trucizn) ♣mechanizmem ich działania ♣opracowaniem sposo...