Ekonomika - strona 7

note /search

Ekonomiczna ocena rozłogu grunów gospodarstwa- opracowanie

  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Ekonomika
Pobrań: 322
Wyświetleń: 1988

11. EKONOMICZNA OCENA ROZŁOGU GRUNTÓW GOSPODARSTWA . Rozłóg gospodarstwa –terytorium gospodarstwa rozumiane jako zespól jego przestrzennych cech kształtujących wielkość: - ukształtowanie granic - usytuowanie ośrodka gospodarczego Wewnętrzna struktura rozłogu: - przeszkody terenowe - nach...

Majątek gospodarstwa0- opracowanie

  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Ekonomika
Pobrań: 231
Wyświetleń: 1519

2.MAJĄTEK GOSPODARSTWA Gospodarstwo rolne – zorganizowany zespół sił wytwórczych konieczny do wytworzenia produktu. Jest to najmniejsza jednostka produkcyjna. Głównym środkiem produkcji jest tutaj ziemia. Posiada zasoby siły roboczej, a...

Nakłady i koszy w gospodarstwie rolnym- opracowanie

  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Ekonomika
Pobrań: 182
Wyświetleń: 1344

10. NAKŁADY I KOSZTY W GOSPODARSTWIE ROLNYM 1. Definicja nakładów, ich podział i przeciętna wartość. Nakłady to zespół środków materialnych skierowanych do produkcji w celu uzyskania produktu. Są cztery cechy nakładów: mają zastosowanie w produkcji, są ujmowane w

Ocena jakości i przydatności rolniczej gruntów gospodarstwa- opracowan...

  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Ekonomika
Pobrań: 203
Wyświetleń: 1064

Temat: Ocena jakości i przydatności rolniczej gruntów gospodarstwa. 1. Użytek gruntowy to część powierzchni ziemi użytkowana w sposób jednolity. Wyróżnia się 8 grup użytków gruntowych: - użytki rolne, - użytki leśne, - grunty pod wodami, - użytki kopalne, - tereny komunikacyjne, - tereny o...

Organizacja produkcji roślinnej- opracowanie

  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Ekonomika
Pobrań: 770
Wyświetleń: 2541

ORGANIZACJA PRODUKCJI ROŚLINNEJ” 1.Struktura organizacyjna gospodarstwa: definicja działu gałęzi, działalności, podział gospodarstwa na działy Dział jest to część gospodarstwa biorąca udział w produkcji roślinnej ,zwierzęcej, przemyśle rolnym i usługach ogólnogos podawczych Gałąź rolniczej siły...

Organizacja produkcji zwierzęcej- opracowanie

  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Ekonomika
Pobrań: 1428
Wyświetleń: 6300

ORGANIZACJA PRODUKCJI ZWIERZĘCEJ. 1.Definicja działu produkcji zwierzęcej i jego podział na gałęzie. Dział produkcji zwierzęcej to dział produkcji gospodarczej polegający na przetwarzaniu produktów roślinnych na produkty zwierzęce i na produkcji obornika do odtwarzania żyzności gleby. Gałęzie ...

Poziom i struktura produkcji gospodarstwa rolnego- opracowanie

  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Ekonomika
Pobrań: 182
Wyświetleń: 973

POZIOM I STRUKTURA PRODUKCJI GOSPODARSTWA ROLNEGO. 1. Definicje głównych kategorii produkcyjnych i charakterystyka występujących między nimi powiązań. Produkcja jest to suma produktów i usług wykonywanych w danej jednostce produkcyjnej (gospodarstwo, kraj) w określonym czasie (z reguły 1 rok)....

Wyposażenie gospodarstwa w budynki i maszyny rolnicze- opracowanie

  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Ekonomika
Pobrań: 378
Wyświetleń: 2478

WYPOSAŻENIE GOSPODARSTWA W BUDYNKI I MASZYNY ROLNICZE. 1. Podział budynków gospodarstwa rolnego i ich wartość. Budynki zajmują ¾ środków trwałych (150 j. zb. / ha). Dzielimy je na: a) Budynki mieszkalne i administracyjne (30 – 60 %); 60 – 100 m3 / rodzinę, 15 – 20 m2 / osobę, 10 – 15 m2 / ha....

Zasady określania kosztów rozłogu- opracowanie

  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Ekonomika
Pobrań: 98
Wyświetleń: 1078

ZASADY OKREŚLANIA KOSZTÓW ROZŁOGU. Koszty rozłogu to suma strat i kosztów, które związane są z rozłogiem pola, lub jest to suma strat i kosztów w poziomie produkcji, które zależą od ukształtowania rozłogu gospodarstwa. Koszty rozłogu opisane są...

Cechy produktu - wykład

  • Politechnika Gdańska
  • Ekonomika
Pobrań: 280
Wyświetleń: 1792

Wartość użytkowa- zespoł cech , właściwości, jakie posiada produkt, ktore zaspokoją  określone potrzeby ludzkie; wiąże się z pojęciem jakości i użyteczności dobra. Istota wartości użytkowej polega na tym , ze zmienia się wartość użytkowa; sprowadza się do tego  ze transport pozwala na zmianę pote...