Organizacja produkcji zwierzęcej- opracowanie

Nasza ocena:

5
Pobrań: 1428
Wyświetleń: 6300
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Organizacja produkcji zwierzęcej- opracowanie - strona 1 Organizacja produkcji zwierzęcej- opracowanie - strona 2 Organizacja produkcji zwierzęcej- opracowanie - strona 3

Fragment notatki:

ORGANIZACJA PRODUKCJI ZWIERZĘCEJ.
1.Definicja działu produkcji zwierzęcej i jego podział na gałęzie.
Dział produkcji zwierzęcej to dział produkcji gospodarczej polegający na przetwarzaniu
produktów roślinnych na produkty zwierzęce i na produkcji obornika do odtwarzania
żyzności gleby.
Gałęzie działu produkcji zwierzęcej:
Bydło, trzoda, konie, owce, drób.
2.Obrót stadem, przelotowość i stan średni roczny.
Obrót stadem- zmiana liczebności grup zwierząt w określonym czasie. Jest on sporządzany w
formie bilansu i obejmuje trzy główne etapy: stan na początku roku, przychody i rozchody,
stan na koniec roku.
Sporządzamy obrót stadem na podstawie normatywów. Normatywy te obejmują : wiek stada
matecznego, liczebność przychówku, brakowanie zwierząt, upadki zwierząt, okres
użytkowania stada, wiek zwierząt przeznaczonych na sprzedaż.
Obrót inwentarzem. Wstępne czynności: podział inwentarza na stada, podział stada na grupy
wiekowe, obroty stadem są niezależne od siebie. Pozycje przychodowe przyczyniają się do
wzrostu liczebności stada: pozycje z urodzenia, z przeklasowania, z zakupu. Pozycje
rozchodowe: na przeklasowanie, zwierzęta opuszczające grupę.
Stan końcowy= stan początkowy + przychody-rozchody, suma z przeklasowania= sumie na
przeklasowanie. PRZELOTOWOŚĆ – ilość zwierząt, które przeszły przez daną klasę
wiekową w ciągu roku. Inaczej traktuje się zwierzęta, które przebywały w danej klasie cały
rok. Wtedy przelotowość = średnia z początku i końca roku, dokładniejsze gdy zestawiane w
miesiącu. Dla zwierząt przebywających krócej niż jeden rok w danej grupie wiekowej
przelotowość = ½ (stan końcowy)+rozchody- ½ (stan początkowy)
Służy do określania zapotrzebowania na paszę bo uwzględnia czas przebywania w grupie.
STAN ŚREDNI ROCZNY – przeciętna ilość zwierząt przebywająca w danej grupie w ciągu
roku. Gdy przebywają dłużej niż jeden rok to: stan średni roczny =średni stan początkowy i
końcowy = przelotowość dla pozostałych obliczamy z przelotowości: stan średni roczny=
(przelotowość* czas przebywania w grupie)/12 miesięcy.
Kontrola obrotu stadem:
Stan końcowy – przychody= stan początkowy-rozchody
Stan końcowy+rozchody = stan początkowy+przychody
3. Struktura inwentarza i struktura stada zwierząt.
STRUKTURA INWENTARZA określa procentowy udział zwierząt należących do
poszczególnych stad do ogólnej ilości zwierząt w gospodarstwie .Wymaga przeliczenia sztuk
fizycznych na sztuki duże, sumujemy w stadzie, ujmuje się proporcje między stadami
zwierząt i określa się kierunek produkcji zwierzęcej.
STRUKTURA STADA to procentowy udział zwierząt zaliczanych do poszczególnych grup
wiekowych wyrażona w sztukach fizycznych do ogólnej ilości zwierząt w stadzie.Struktura
stada określa proporcje liczebności grup stada i na jej podstawie określamy kierunek
produkcji zwierzęcej i reprodukcji.
Dolna gr.udziału w strukturze Minimalna obsada w SD/100 ha
inwen. w %
UR
Bydło
67
20
Trzoda
20
6
Owce
10
2
Drób
10
2
4.Sztuki przeliczeniowe inwentarza.
SZTUKI FIZYCZNE. ... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz