WYPOSAŻENIE GOSPODARSTWA W BUDYNKI I MASZYNY ROLNICZE.
1.
Podział budynków gospodarstwa rolnego i ich wartość.
Budynki zajmują ¾ środków trwałych (150 j. zb. / ha). Dzielimy je na:
a)
Budynki mieszkalne i administracyjne (30 – 60 %); 60 – 100 m3 / rodzinę, 15 – 20 m2
/ osobę, 10 – 15 m2 / ha.
b)
Budynki gospodarcze (budynki do przechowywania zwierząt, maszyn, narzędzi):
- dla zwierząt (obory, chlewnie, owczarnie, kurniki). Jedna krowa = 1 SD = 10 m2, 5 – 15 m2 /
ha.
- do przechowywania płodów (stodoły): 60 – 100 m3 / ha, 5 – 15 m2 / ha.
- dla inwentarza martwego.
c)
Urządzenia budowlane (studnie, wodociągi, gnojownie, silosy):
- gnojownie: 1 SD = 5 m2 ½ stanowiska (5m x 1,5 m)
- zbiorniki na gnojówkę 1 - 2 m3 / SD (5m x 0,5 m),
- zbiorniki na gnojowicę objętość gnojowni,
- zbiorniki na kiszonkę,
Budynki gospodarcze możemy podzielić również na:
- budynki dla inwentarza żywego,
- budynki służące do przechowywania płodów,
- budynki do przechowywania inwentarza martwego,
- budynki warsztatowe.
Ilość i rodzaj budynków powinien być ściśle dostosowany do potrzeb gospodarstwa - należy
dążyć do minimalizacji ilości i wartości budynków przy zachowaniu ich walorów
użytkowych.
Ogólnie wartość budynków wynosi 150 j. zb / ha. Wartość budynku mieszkalnego może
przekraczać 2/3 wartości ogólnej budynków.
2.
Podstawowe funkcje budynków rolniczych:
a)
ochrona ludzi, zwierząt i środków produkcji przed wpływami atmosferycznymi,
b)
budynki rolnicze pozwalają na:
- zmniejszenie uciążliwości produkcji,
- wzrost wydajności pracy,
- wzrost efektywności (pracy) wykorzystania nakładów,
- ograniczenie strat przy przechowywaniu produktów,
- warunkują stosowanie nowoczesnych technologii.
Współczesne budownictwo powinno się wykazywać następującymi cechami:
- duża elastyczność użytkowania,
- krótki okres użytkowania,
- stosowanie lekkich, gotowych elementów budowlanych,
- możliwie duża skala produkcji.
3.
Podstawowe normatywy określające wielkość budynków mieszkalnych, stodół,
obór i gnojowni.
Budynki mieszkalne: 60 – 100 m2 / rodzinę, 15 – 20 m2 / osobę, 10 – 15 m2 / ha.
Stodoły: 60 – 100 m2 / ha, 5 – 15 m2 / ha
Obory: na 1 krowę = 1 SD 10 m2, 5 – 15 m2 / ha.
Gnojownie: 1 SD 5 m2 1,5 m ½ stanowiska.
Zapotrzebowanie określa wielkość i masa zwierząt. Na 500 kg żywej wagi należy
przeznaczyć 10 m2. Na 1 ha użytków rolnych około 5 – 15 m2 powierzchni budynku inwent.
Od gnojowni zależy ilość zwierząt, powinna ona odpowiadać zapotrzebowaniom, które zależą
od rozmiarów i ilości produkcji zwierzęcej, np.:
Bydło dorosłe – 5 m2, 1,7 m3, 5 m m3 kubatury silosu.
4.
Podział maszyn rolniczych i ich wartości:
a)
środki pociągowe i transportowe (ciągniki, samochody, silniki),
b)
maszyny rolnicze (elementy robocze są aktywne):
- stacjonarne (młocarnie, wialnie, poidła)
- ruchome (siewniki, żniwiarki, kombajny):
samobieżne,
sprzężajne,
ciągnikowe,
c)
narzędzia rolnicze (elementy robocze są bierne):
- ręczne (kosy, grabie, widły),
- sprzężajne
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)