Układy koloidalne - wykład
- Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
- Technologia żywności
, czyli ruchu cząstek pod wpływem różnicy stężeń pomiędzy różnymi obszarami roztworu; szybkość dyfuzji zależy...
Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej.
, czyli ruchu cząstek pod wpływem różnicy stężeń pomiędzy różnymi obszarami roztworu; szybkość dyfuzji zależy...
różnicy stężeń pomiędzy różnymi obszarami roztworu; szybkość dyfuzji zależy od wielkości cząstek...
skierowany przeciwko jednostkowemu gradientowi szybkości. W układzie SI jednostką lepkości jest: N m n...
jest od charakteru reagentów (hydrofobowych, hydrofilowych) W przypadku substancji hydrofilowych szybkość reakcji...
lub współczynnika lepkości. Cząsteczki cieczy bliskie płyty poruszają się z nią razem, zaś te bliskie dna pozostają...
i nieco podwyższona (20-250C) temp. wszystkich składników (zmniejszona lepkość i napięcie powierzchniowe...
się w postaci rozpylonej, ponieważ rozdrobnienie na krople zapewnia dużą intensywność parowania cieczy. Szybkość...
charakterystyczna strukturę krystaliczna. wzrasta wówczas b silnie lepkość zawiesiny temp kleikowania podobnie...
; właściwości filtrującej cieczy - lepkość. Wyznaczanie współczynnika filtracji metoda wzorów empirycznych...
ścinających działających na materiał. Wyróżniamy dwa rodzaje linii dyslokacji: liniową i śrubową. Każda...