Metody oznaczania składników żywności
- Politechnika Gdańska
- Analiza żywności
SPEKTROFOTOMETRYCZNE BIURETOWA – wykorzystuje reakcję zachodzącą w środowisku zasadowym pomiędzy wiązaniem peptydowym...
Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej.
SPEKTROFOTOMETRYCZNE BIURETOWA – wykorzystuje reakcję zachodzącą w środowisku zasadowym pomiędzy wiązaniem peptydowym...
Metoda z węglikiem wapnia (karbidem) Pomiar ilości wydzielonego acetylenu w reakcji CaC2 z wodą Pomiar...
(CYS,C), Metionina (MET,M) Zasadowe: Lizyna (LYS,K), Argninina (ARG,R), Histydyna (HIS,H) Kwaśne...
ksantoproteinowa - reakcja cystynowa - reakcja biuretowa (reakcje wiązań peptydowych) CUKROWCE/SACHARYDY...
rewersji mutacji w histydyno-zaleznych szczepach Salmonella, naukowcy opracowali inne szczepy bakt, w kt...
reszty histydyny, lizyny, proliny, tryptofanu i tyrozyny. W środowisku kwaśnym (w roztworze kwasu H3PO4...
wynikają z obecności pierścienia imidazolowego histydyny w cząsteczce dipeptydu, którego atomy azotu...
3.-.-.-. Hydrolazy 3.- enzymy rozcinające wiązanie chemiczne w procesie hydrolizy (reakcji...
REAKCJA PLASTEINOWA Polega na enzymatycznym, peptydowym wiązaniu pożądanych reszt aminokwasów...
do powstania oh- co2 wiąże się CO2 z centrum aktywnym enzymu i jest ustawiany tak żeby doszło do reakcji z oh...