Oznaczanie zawartości cukrów w produktach spożywczych
- Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
- Analiza żywności
. w skład węglowodanów zaliczane są: -monosacharydy (np.: glukoza, fruktoza) -oligosacharydy (np.: sacharoza...
Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej.
. w skład węglowodanów zaliczane są: -monosacharydy (np.: glukoza, fruktoza) -oligosacharydy (np.: sacharoza...
teksturę. Oligosacharydy • Zbudowane z dwóch do dziesięciu cząsteczek monosacharydów; • Cząsteczki...
właściwości redukujących. Podobnie jak mono- i oligosacharydy są związkami optycznie czynnymi (mają zdolność...
. Dodatek cukru inwertowanego można pośrednio wykryć poprzez analizę oligosacharydów metodą...
węgla METODY ENZYMATYCZNE Wykorzystywane do oznaczania glukozy i fruktozy, względnie oligosacharydów...
i glukozę sterylizuje sie osobno 2. Oligosacharydy - laktoza - powszechna w przyrodzie - w mleku od 3 do 8...
są początkowo oligosacharydy, zawierające 6-7 reszt glukozy tzw. Dekstryny niskocząsteczkowe, które dopiero...
. oligosacharydów w sacharozy oraz wykrycia jej dodatku w sokach owocowych, miodzie i innych produktach GC...
na Monosacharydy (np. glukoza, fruktoza) Oligosacharydy - złożone z 2 do 10 jednostek monosacharydowych (np...
– glikozylacja kiedy oligosacharyd połączony jest z białkiem resztą asparaginową zlokalizowaną przy czym kolejną...