Oznaczania zawartości cukrów
- Politechnika Gdańska
- Analiza żywności
monosacharydy np. glukoza czy fruktoza. Cukry złożone dzielą się na oligosacharydy i polisacharydy, te pierwsze...
Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej.
monosacharydy np. glukoza czy fruktoza. Cukry złożone dzielą się na oligosacharydy i polisacharydy, te pierwsze...
rozpuszczal w wodzie i nielotnych do 100ºC skł suchej subst (monosacharydy,oligosacharydy, kwasy organiczne...
ilości monosacharydów, ze względu na możliwość ich rozkładu w podwyższonej temperaturze z wydzieleniem...
-fosfoglicerynowego). Powstały aldehyd jest fosfotriozą, monosacharydem. Jego część służy do syntezy dalszych...
. cereus, B. subtilis - w wyniku fermentacji monosacharydów powstaje 2,3-butanodiol, glicerol, CO2, mleczan...
), poddaje się hydrolizie (inwersji) do monosacharydów i oznacza jako tzw. „cukry ogółem‖. Najczęściej...
hydroksyaldehydy (aldozy) / hydroksyketony (ketozy) cukry proste (monosacharydy) mannoza galaktoza glukoza fruktoza...
na liczbę jednostek cukrowych w cząsteczce, węglowodany dzielą się na: cukry proste, inaczej monosacharydy...
ten jest hydrolazą, katalizuje hydrolizę β-galaktozydów w monosacharydy. Pochodzi z bakterii Escherichia coli...
-cyklodekstryna z 8 cząsteczek monosacharydu. GC - chromatografia gazowa. Ta techniką można w wielu przypadkach...