Substancje zapasowe roślin - krótka charakterystyka.

Nasza ocena:

5
Pobrań: 3570
Wyświetleń: 6111
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Substancje zapasowe roślin - krótka charakterystyka. - strona 1 Substancje zapasowe roślin - krótka charakterystyka. - strona 2 Substancje zapasowe roślin - krótka charakterystyka. - strona 3

Fragment notatki:

Substancje zapasowe roślin - krótka charakterystyka.
UDP-glukoza + fruktozo-6-fosforan -(enzym syntetaza fosforanu glukozy)- sacharozo-6-fosforan -( - Pi) sacharoza
-Komórki odznaczają się zdolnością gromadzenia materiałów zapasowych takich jak węglowodany,tłuszcze właściwe i białka. Niektóre komórki roślinne, zwłaszcza miękiszu spichrzowego gromadzą bardzo duże ilości substancji zapasowych.
Cukry
Najczęściej gromadzonym węglowodanem jest skrobia. Jest podstawowym wielocukrem występującym w roślinach. Od innych wielocukrów różni się tym, że tworzy ziarna o charakterystycznym dla danej rośliny kształtach. Skrobia nie jest substancją jednolitą, lecz składa się z 2 różnych komponentów - amylozy i amylopektyny.
amyloza jest zbudowana z 100 - 300 reszt glukozowych, połączonych (wiązaniami β-1,4-glikozydowymi) w długi nierozgałęziony i skręcony spiralnie łańcuch.
amylopektyna jest również zbudowana z reszt glukozowych, lecz na jej łańcuchu głównym osadzone są łańcuchy boczne (wiązanie β-1,6-glikozydowe) od których odchodzą dalsze rozgałęzienia. W sumie daje to rozgałęzioną cząsteczkę zbudowaną z około 1000 reszt glukozowych. Łańcuchy główne i boczne są śrubowo skręcone.
- Skrobia asymilacyjna powstaje w chloroplastach podczas dnia, kiedy wytwarzanie fosfotrioz w fotosyntezie przewyższa ich eksport do cytoplazmy. Skrobię wykorzystują rośliny w czasie nocy na potrzeby energetyczne. Wówczas ulega ona przekształceniu w cukry rozpuszczalne głównie w sacharozę i w tej postaci zostaje przetransportowana do innych organów rośliny.
-Dla zapoczątkowanie syntezy skrobi niezbędna jest obecność krótkiego łańcucha reszt glukozy, do którego pod działaniem syntetazy skrobi kolejno przyłączane są cząsteczki UDP lub ADP-glukozy. Tak powstają nierozgałęzione łańcuchy amylozy. Enzym rozgałęziający rozrywa ten łańcuch i przenosi jego jedną cześć na drugi łańcuch amylopektyna.
-w wakuolach buraka cukrowego i trzciny cukrowej magazynowana jest sacharoza- to dwucukier zbudowany z glukozy połączonej z cząsteczką fruktozy. Jej synteza następuje przez połączenie się UDP-glukozy z fruktozo-6-fosforanem.
-Sacharoza powstaje albo bezpośrednio z cukrów tworzących się podczas fotosyntezy, albo pośrednio ze skrobi zmagazynowanej w różnych częściach rośliny. Jest ona głównym cukrem transportowym.
Tłuszcze
-gromadzone przeważnie w postaci kropli zawieszonych w cytoplazmie. -gromadzone są w komórkach miękiszu spichrzowego. -szczególnie dużo tłuszczów magazynują nasiona rzepaku, lnu, słonecznika (rośliny oleiste).

(…)

…. W tym czasie następu­je też regeneracja zapasów skrobi asymilacyjnej. Zamknięte w ciągu dnia szparki nie tylko chronią przed transpiracją, ale i nie dopuszcza­ją do utraty uwolnionego CO2 do atmosfery.
Rośliny typu CAM podobne są pod pew­nymi względami do roślin C4. W obu tych grupach występuje wstępne wiązanie CO2 poprzedzające cykl Calvina-Bensona. W obu przypadkach pierwotnym akceptorem dwu­tlenku węgla…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz