Wejściówka-oznaczanie wody

Nasza ocena:

3
Pobrań: 98
Wyświetleń: 630
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Wejściówka-oznaczanie wody - strona 1 Wejściówka-oznaczanie wody - strona 2

Fragment notatki:


Woda związana  (wg def Femenna)-stosunkowo trwale połączona z produkt; zlokalizowana w  bezpośrednim sąsiedztwie subst rozpuszczon lub zawieszonych, ma zmniejszoną aktywność,  odmienne właściwośc od pozostałej masy wody zawartej w danym materiale i nie zamarza do  temp. -40ºC. a)  higroskopijna (zaadsorbowana), powlekająca cienką warstwą powierzchnie  wolne produktu,  b)  kapilarna, występująca w naczyniach włoskowatych i podlegająca  zjawiskom kapilarnym, c) krystalizacyjna, d)   konstytucyjna (związ chem  koordynacyjnie  poprzez grupy polarne koloidów). Dwa wiązania at tlenu z atom wodoru skierowane w stronę  dwóch naroży czworościanu, a pary elektronów na zhybrydyzowanych orbitalach  sp3  - w  stronę dwóch pozostałych. Kąt między wiąz  kowalencyj dwóch atomów wodoru z at tlenu  104,3º.Cząsteczka wody jest polarna- jądro atomu tlenu przyciąga elektrony silniej niż jądro  at wodoru. Powstają dwa dipole elektryczne wzdłuż każdego z wiązań H-O, AT tlenu  uzyskuje cząstkowy ładunek ujemny (δ-), każdy z atomów wodorucząstkowy ładunek dodatni  (δ+).   Dipolarna cząsteczka wody ma zdolność tworzenia wiązań wodorowych i może być  donorem, jak i akceptorem protonów. Kohezja-  spójnoś  ciekłej wody, bd konsekwencją występ sieci wiązań wodorowych między cząsteczkami  wody.  Adhezja -Cząst wody przylegają do powierzchni tych subst, na których występują  grupy polarne lub zjonizowane. Woda maksym gęstość przy 4ºC, a przy dalszym spadku  temperatury maleje - że wiąz wodorowe łączące cząst wody w siatce krystalicznej lodu są  dłuż niż w ciekłej wodzie.  Otoczki hydratacyjne   tworzą się w wyniku oddziaływ cząst  wody z różnymi subst, których rozmiar i trwałość zal: od struktury subst rozpuszczonej, pH  roztworu, temp, oraz od obecności innych zw w środ.  klatratami  Wprowadzenie do wody  związków hydrofobowych (węglowodorów, apolarnych łańcuchów kw tłuszcz) powoduje  utworzenie wokół nich supramolekularnych struktur złoż z cząst wody, Woda wolna  jest słabo  związana z podłożem. Bierze udział w proc chem, w których woda jest partnerem reakcji oraz  stanowi środ, gdzie zachodzą.   Zawartość wody  w produkcie -taką il wody, którą można w  nim oznaczyć przy pomocy dostępnych i właściwych dla danego produktu metod  analitycznych.  Ekstrakt ogólny- suma rozpuszczal w wodzie i nielotnych do 100ºC skł suchej  subst (monosacharydy,oligosacharydy, kwasy organiczne, barwniki, garbniki itp.)b)  pozorny – do produktu zawieroprócz ekstraktu ogólnego zw lotne (wpływające na wynik pomiaru).c)  rzeczywisty –ekstrakt produktu zawier związki lotne mierzony po oddestylowaniu tych 

(…)

… na wynik pomiaru).c)
rzeczywisty–ekstrakt produktu zawier związki lotne mierzony po oddestylowaniu tych
związ.d) bezcukrowy–stanowi różnicę pomiędzy zawart ekstraktu ogólnego i sumą cukrów
redukujących oraz sacharozy zawartymi w produkcie.a) metody suszenia termicznego w
różnych war tempe i ciśnienia,[usunięciu wody z próbki za pomocą suszenia w pokojowej lub
podwyższonej tempe oraz pod normalnym lub zmniejszonym ciśnienieniem; b) destylacji
azeotropowej,c)densymetryczne,d) refraktometryczne,e)chemiczne (określenie ilości
wydzielonego gazu w reakcji chemicznej lub obliczenie stechiometryczne na podstawie
reakcji z określonym odczynnikiem), f) elektryczne,g) pomiar za pomocą magnetycznego
rezonansu jądrowego (NMR).
produkty zawierające dużą ilość białek, cukrów i dekstryn (np. sery czy mięsa, zwiększa…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz