Karoten - strona 3

Skład miodu, sem VI

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • prof. dr hab. Zdzisław Jan Targoński
  • Zafałszowania produktów
Pobrań: 49
Wyświetleń: 679

. Największe znaczenie mają karotenoidy, głównie β-karoten i ksantofil. Zawartość związków azotowych w miodzie...

Miażdżyca - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Zbigniew Marzec
  • Alergie pokarmowe
Pobrań: 84
Wyświetleń: 658

Wzbogacanie diety w antyoksydanty pokarmowe (witaminy C, E, β-karoten) Ograniczenie spożycia alkoholu ŻYWIENIE...

Witaminy i antyoksydanty

  • Akademia Górniczo-Hutnicza im. Stanisława Staszica w Krakowie
Pobrań: 98
Wyświetleń: 1582

.WITAMINY I ANTYOKSYDANTY Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach 1. Witamina A (Retinol,Beta-karoten...

Lipidy

  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • dr Zbigniew Włosowicz
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 49
Wyświetleń: 1050

rozpuszczalnych w tłuszczach Nieznaczne obniżenie wchłaniania a-tokoferolu (witaminy E), 0-karotenu (prowitamina...

Kinaza kreatynowa

  • Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie
  • Biochemia
Pobrań: 21
Wyświetleń: 1106

i zwierząt tworzą się witaminy Karoteny → witamina A Ergosterol i 7-dehydrocholesterol → witamina D2 i D3...

Przeciwutleniacze i wolne rodniki

  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  • dr Werner Sobik
  • Chemia żywności
Pobrań: 357
Wyświetleń: 2471

). 3. dezaktywację tlenu singletowego (β-karoten) 4. absorpcję promieniowania UV (m.in. białka) 5...