Karoten - strona 4

Barwniki naturalne

  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  • dr Werner Sobik
  • Chemia żywności
Pobrań: 434
Wyświetleń: 3094

acyklicznych (likopen), monocyklicznych (γ-karoten) lub bicyklicznych (a-karoten i β-karoten). Ogólnie...

Biogeneza chloroplastów - wykład

  • Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie
  • prof. dr hab. Anna Tukiendorf
  • Fizjologia roślin
Pobrań: 252
Wyświetleń: 2079

barwniki pomocnicze: karotenoidy (karoteny - zbudowane z dwóch pierścieni połączonych długim łańcuchem...

Barwniki fotosyntetyczne - Karotenoidy

  • Politechnika Gdańska
  • prof. dr hab. inż. Maria Mucha
  • Analiza chemiczna biomolekułów
Pobrań: 189
Wyświetleń: 2905

głównie ksantofile(m.in. luteina, wiolaksantyna, neoksantyna) oraz karoteny (w tym beta–karoten...

Lipidy i karotenoidy

  • Uniwersytet Wrocławski
  • Biotechnologia roślin
Pobrań: 77
Wyświetleń: 1344

z części jest pochodną 4 jednostek izoprenowych Najbardziej istotnym karotenoidem jest β-karoten...

Witaminy - omówienie

  • Uniwersytet Łódzki
  • Higiena i epidemiologia
Pobrań: 28
Wyświetleń: 686

, szpinak, tran, produkty mleczne, tłuste mięso oraz, jako prowitamina: karoten, marchew, pomidory, sałata...

Wykład - barwniki, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • prof. dr hab. Eugeniusz Grela
  • Żywienie zwierząt i paszoznawstwo
Pobrań: 98
Wyświetleń: 1386

Barwniki naturalne: ksantofile, karoteny, luteina. kapsakantyna. syntetyczne: ester etylowy, kwas...

Wykład - żywienie bydła, sem II

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • prof. dr hab. Antoni Brodacki
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 84
Wyświetleń: 1519

na składniki pokarmowe (podstawowe): -jednostki owsiane, -sucha masa, -bos, -wapń, -fosfor, -karoten...

Warzywa i owoce - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 77
Wyświetleń: 1022

-karoten): marchew, dynia, papryka czerwona, kapusta pekińska, szczypior, koper, fasola szparagowa, sałata...