Kapsyd - strona 5

Wirusologia - wykład 4

  • Uniwersytet Wrocławski
  • Wirusologia
Pobrań: 133
Wyświetleń: 1302

składa się z DNA i wewnętrznych białek bogatych w argininę. Kapsyd otaczający rdzeń zbudowany jest z 252...

Biotechnologia - pytania wraz z odpowiedziami

  • Uniwersytet Pedagogiczny im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • prof. dr hab. A. Min Tjoa
  • Biotechnologia Środowiska
Pobrań: 287
Wyświetleń: 2506

fagami. Fag w czasie swojego cyklu namnażania się w komórce może, po zbudowaniu kapsydu (białkowego...

Biotechnologia roślin- opracowanie zagadnień

  • Politechnika Wrocławska
  • dr inż. Magdalena Klimek-Ochab
  • Biotechnologia roślin
Pobrań: 693
Wyświetleń: 1267

Dlaczego produkcja piwa jest procesem biotechnologicznym? (jakiego typu procesy biotechnologiczne) Z wyjątkiem ostatnich etapów - filtracji, oddzieleniu drożdży przez wirowanie itp. - produkcja piwa jest ściśle oparta na procesach biologicznych: a) przygotowanie słodu - naturalny proces kiełkowani...

Biochemiczne mechanizmy adaptacji organizmów żywych - Ewolucja

  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • prof. dr hab. Maria Filek
  • Biologia
Pobrań: 308
Wyświetleń: 4480

dr hab. Marię Filek dla studentów IV roku (I roku SUM) biologii Uniwersytetu Pedagogicznego. 21-stronicowa notatka zawiera pięć wykładów obejmujących następującą tematykę: 1. Ewolucja a adaptacja do warunków środowiska (biochemiczna teoria ewolucji, mechanizmy ewolucji, adaptacja, aklimatyzacja)...

Mikrobiologia Szostak-Kot

  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
  • prof. dr hab. Jadwiga Szostak-Kot
  • Mikrobiologia
Pobrań: 2688
Wyświetleń: 3556

białkowym kapsydem). Niektóre wirusy mają dodatkową warstwę ochronną tzw. Osłonkę. Wirusy bez osłonki zwane...