biotechnologia - pytania wraz z odpowiedziami

Nasza ocena:

5
Pobrań: 294
Wyświetleń: 2541
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
biotechnologia - pytania wraz z odpowiedziami - strona 1 biotechnologia - pytania wraz z odpowiedziami - strona 2 biotechnologia - pytania wraz z odpowiedziami - strona 3

Fragment notatki:

Min Tjoa. Notatka składa się z 20 stron.
1. Jak uprzemysłowiono produkcję piwa? Browarnictwo jest jedną z najszybciej rozwijających się gałęzi przemysłu fermentacyjnego. Już najstarsze ślady browarnictwa pochodzą z położonego pomiędzy Tygrysem a Eufratem państwa Sumerów. Sumerowie szybko docenili nadzwyczajne właściwości piwa i otoczyli je kultem Boskiego trunku. Starożytny tekst znany jako ”Hymn do Nikasi” zawiera przepis na produkcję 'boskiego napoju'. Najstarsze piwo wyrabiano z fermentowanego w wodzie chleba, być może piwo to zbliżone było do współczesnego kwasu chlebowego Po upadku imperium Sumerów babilończycy potrafili wytworzyć 20 gatunków piwa. Eksportowali je nawet do Egiptu. Babiloński król Hammurabi w swym słynnym zbiorze Oraw zawarł również przepisy dotyczące piwa. Przyznawały one jego poddanym, w zależności od statusu od 2 do 5 litrów napoju dziennie, a piwowar oszukujący w procesie produkcji miał być utopiony we własnym produkcie. Technologię produkcji piwa rozwijali dalej Egipcjanie, którzy zaczęli różnymi dodatkami poprawiać jego smak.Rzymianie natomiast uważali piwo za napój barbarzyńców. Dopiero XV w. uważa się za początek uprzemysłowienia produkcji piwa, kiedy to król Brabancji Gambrinus po raz pierwszy zaczął stosować chmiel jako dodatek do piwa. Wcześniej dodawano do piwa mieszanki zioł a ich skład objęty był monopolem. Istotny postęp nastąpił jednak w czasie rewolucji przemysłowej wtedy to z pomocą przyszły maszyny parowe. Ludwik Paster opracował `'studia nad Piwem” dzięki eliminacji mikroorganizmów za pomocą wysokich temperatur (tzw. pasteryzacji) piwo stało się bardziej odporne na psucie. Odkrycia Pastera są niezastąpione do tej pory zarówno w medycynie jaki i w biologii. Duńczyk Ch. Hansen wyizolował pojedyńczą komórkę drożdży i wprowadził drożdże do procesu fermentacji. Dzięki rozpropagowaniu jego metody piwo zyskało na smaku i czystości. W 1953 r. nowozelandczyk wynalazł tech. fermentacji ciągłej. Opatentował ten proces i zrewolucjonizował przemysł piwowarski- dzięki niemu typowy 4 miesięczny proces warzenia został skrócony do 24 godzin. Proces fermentacji ciągłej jest stosowany przez największe browary świata po dziś dzień.
2. Opisz ciąg technologiczny produkcji piwa. Które jego elementy decydują o unikalnych właściwościach ostatecznego produktu? Obecnie produkcją piwa zajmują się wyspecjalizowane zakłady browary. Produkcja piwa składa się z następujących etapów:
1. produkcja słodu
2. przygotowanie brzęczki (Warki)
3. fermentacja brzęczki
4.leżakowanie piwa
5. filtracja
6. rozlew (obciąg) piwa gotowego


(…)

… zostanie przetransportowane do komórki roślinnej wchodzi w skład plazmidu, zwanego Ti w przypadku A. tumefaciens , lub Ri - w przypadku A. rhizogenes 
Ze względu na dość gigantyczny rozmiar - ok. 180 tys. - 400 tys. p.z. (par zasad), zwykle ok. 200 tys. p.z. - zarówno plazmid Ti jak i Ri bywa nazywany megaplazmidem. Wielkie plazmidy występują zwykle w komórce w niewielkiej liczbie kopii. Sekwencje…
… aminokwasów i kwasów karboksylowych; jakkolwiek pod wpływem Agrobacterium wytwarzają je rośliny, dla roślin substancje te są nieprzyswajalne, natomiast stanowią doskonałą pożywkę dla bakterii). Geny wywołujące tworzenie się korzeni włośnikowatych lub zrakowaceń nazywane są onkogenami. Jeśli z plazmidu Ti lub Ri usunie się onkogeny i geny syntezy opin i zastąpi je jakimkolwiek innym DNA…
… wykorzystując tą metodę sklonowali jeden z gatunków żaby Rana pipiens. Klonowanie odbywa się w kilku etapach. 1. W pierwszym etapie pobiera się jądro komórkowe z komórki somatycznej dawcy. 2. W etapie drugim usuwane jest jądro komórkowe z komórki jajowej. 3. Do tak przygotowanej komórki jajowej wprowadza się jądro komórkowe dawcy. 4. Ostatni etap polega na pobudzeniu rozwoju utworzonej komórki i wprowadzeniu…
… podwajającymi materiał genetyczny. - Podwojone haploidy zawierają w komórkach somatycznych diploidalną liczbę chromosomów, ale od zwykłych diploidów istotnie się różnią - są homozygotyczne pod względem wszystkich występujących w nich genów bo powstają w wyniku wiernej replikacji genomu haploidalnego.
- Skoro każdy gen występuje w nich w dwóch identycznych kopiach, to poddane rozmnażaniu generatywnemu…
… może być tworzenie się niestabilnych układów chromosomów, w wyniku czego w rozwijającym się zarodku chromosomy jednego z rodziców podczas kolejnych podziałów komórkowych ulegają eliminacji. Otrzymuje się więc rośliny, które zawierają jądrowy materiał genetyczny tylko jednego z rodziców i to w ilości gametycznej. Jeśli więc ten rodzic był diploidem, to roślina potomna będzie haploidem, tzn. jej komórki somatyczne
... zobacz całą notatkę

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz