Tłuszcze jadalne-klasyfikacja
- Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
- Technologia gastronomiczna
lub jasnokremowym. Kolor żółty świadczy o posuniętych procesach jełczenia w słoninie. SMALEC - wyborowy...
Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej.
lub jasnokremowym. Kolor żółty świadczy o posuniętych procesach jełczenia w słoninie. SMALEC - wyborowy...
Jełczenie. Podczas przechowywania i transportu tłuszczów i produktów tłuszczowych zachodzą...
rzepakowy stosowany jest jako olej jadalny. Po uwodornieniu może być wykorzystywany do wyrobu margaryny...
składnikiem margaryn, tłuszczów kuchennych, piekarskich, cukierniczych, których użytkowe właściwości fizyczne...
potrawom tłuszcze: - roślinne oleje, oliwa, margaryna wit. E i NNKT- niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe...
etylowy i propylowy: używane do konserwowania przetworów owocowych, warzywnych i rybnych, a także margaryn...
tłuszczowych. Kwasy tłuszczowe (szczególnie nienasycone), mogą dalej ulegać przemianom tzw. jełczeniu, w wyniku...
) - zamiana cis na trans, zapobiega jełczeniu Tłuszcze dodane i tłuszcze ukryte Masło, margaryna w żeberkach...
ich przed rozkładem spowodowanym przez utlenienie (np. jełczenie tłuszczu, zmiany barwy) Typowe przeciwutleniacze...
. Największe znaczenie mają dwa; tj. witamina D2 (ergokalcyferol) i D3 (cholekalcyferol). Proces jełczenia...