Tłuszcze jadalne i tłuszcze roślinne - wykład

Nasza ocena:

3
Pobrań: 140
Wyświetleń: 1302
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Tłuszcze jadalne i tłuszcze roślinne - wykład - strona 1 Tłuszcze jadalne i tłuszcze roślinne - wykład - strona 2 Tłuszcze jadalne i tłuszcze roślinne - wykład - strona 3

Fragment notatki:

Tłuszcze jadalne i tłuszcze roślinne   Część teoretyczna    Roślinne tłuszcze jadalne- są to produkty składające się z substancji tłuszczowej, przeznaczone do  spożycia, otrzymana w procesie przerobu surowców roślinnych. Ze względu na konsystencję tłuszcze  roślinne dzieli się na stałe i płynne, zwane olejami.  Surowce przemysłu olejarskiego – nasiona i owoce olejarskie.  Nasiona olejarskie lub owoce używane są do produkcji tłuszczów olejów roślinnych w skali  przemysłowej dzięki znacznej zawartości w swoim składzie tłuszczów, które powstają. Jako  substancje naturalne w organizmach żywych zwierząt.  •  Rzepak. Jest rośliną jednoroczną rodziny krzyżowych. Jest on najważniejszą roślina uprawianą  w  klimacie  umiarkowanym.  Rozróżnia  się  dwie  odmiany  rzepaku  polskiego:  ozimą  i  jarą,  oprócz  polskiego  spotyka  się  takie  odmiany  jak  ukraiński,  holenderski  i  indyjski.  Z  rzepaku  produkuję  się  olej  oraz  makuchy  rzepakowe.  Nasiona  rzepaki  zawierają  32-  50%  oleju.  Olej  rzepakowy  wymaga  bardzo  dobrej  rafinacji  z  uwagi  na  występowanie  w  nim  kwasu  erukowego  i  obecności  tioglikozydów.  Ostatnio  coraz  szerzej  wprowadza  się  do  uprawy  niskoerukowe  odmiany  rzepaku.  Olej  rzepakowy  stosowany  jest  jako  olej  jadalny.   Po uwodornieniu może być wykorzystywany do wyrobu margaryny. Nasiona przeznaczone do  produkcji  oleju  nie  powinny  mieś  wyższej  wilgotności  jak  10-12%.  Olej  otrzymywany   z  zapleśniałych  lub  zaparzonych  nasion  (przechowywany  w  wilgotności  powyżej  14%)  jest  ciemny i bardzo trudno daje się wybielić oraz odwodnić. W transporcie morskim rzepak jest  ładunkiem ulegającym bardzo łatwo samozagrzewaniu pod wpływem wilgoci. Dlatego należy  do sztauować w miejscach suchych chłodnych i dobrze wietrzonych.  •   Słonecznik.   Roślina  ta  należy  do  rodziny  założonych.  Przedmiotem  handlu  są  nasiona  słonecznikowe łuskane w tym, że w transporcie morskim spotyka się przeważnie nasiona nie  łuskane,  ponieważ  łuskane  są  bardzo  szybko  atakowane  przez  drobnoustroje.  Nasiona  słonecznika niełuszczone zawierają 22-45% tłuszczu. Olej słonecznikowy, tłoczony na zimno,  ma  kolor  jasnożółty,  tłoczony  na  gorąco-  ciemnobrunatny,  smak  i  zapach  ostry,  niemiły,  rafinowany-  jest  bez  smaku  i  zapachu.  Olej  słonecznikowy  stosuje  się  do  bezpośredniego  spożycia. Uwodorniony, jest doskonałym surowcem do produkcji margaryny. 

(…)

… intensywna wentylacja.
Orzechy ziemne (arachidowe). Są to owoce rośliny krzewiastej z rodziny motylkowych,
uprawianej w klimacie podzwrotnikowym. Orzech ziemny jest rośliną jednoroczną, rosnącą
do wysokości 50-70 cm, wymagającą dużego ciepła i wilgoci. Owoce w postaci strąka
zagłębiają się w ziemi, skąd gdy dojrzewają trzeba wygrzebać. Po zebraniu układa się je na




kopce w celu wysuszenia do wilgoci…
… i zagrzewają się. Soja intensywnie wydziela wilgoć dlatego w czasie
transportu musi być zapewniona intensywna wentylacja.
• Orzechy ziemne (arachidowe). Są to owoce rośliny krzewiastej z rodziny motylkowych,
uprawianej w klimacie podzwrotnikowym. Orzech ziemny jest rośliną jednoroczną, rosnącą
do wysokości 50-70 cm, wymagającą dużego ciepła i wilgoci. Owoce w postaci strąka
zagłębiają się w ziemi…
… oleju arachidowego
przebiega łatwo, a w efekcie otrzymuje się bardzo dobry produkt, który może być surowcem
do produkcji margaryny. Olej z orzeszków ziemnych stosuje się przede wszystkim do celów
spożywczych. Zastępuje on często oliwę z oliwek.
Bawełna. Nasiona bawełny są owocem różnych odmian roślin należących do rodziny
ślazowatych. Otrzymuje się jako produkt uboczny przy uprawie rośliny Gossypium…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz