To tylko jedna z 3 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Tłuszcze jadalne i tłuszcze roślinne Część teoretyczna Roślinne tłuszcze jadalne- są to produkty składające się z substancji tłuszczowej, przeznaczone do spożycia, otrzymana w procesie przerobu surowców roślinnych. Ze względu na konsystencję tłuszcze roślinne dzieli się na stałe i płynne, zwane olejami. Surowce przemysłu olejarskiego – nasiona i owoce olejarskie. Nasiona olejarskie lub owoce używane są do produkcji tłuszczów olejów roślinnych w skali przemysłowej dzięki znacznej zawartości w swoim składzie tłuszczów, które powstają. Jako substancje naturalne w organizmach żywych zwierząt. • Rzepak. Jest rośliną jednoroczną rodziny krzyżowych. Jest on najważniejszą roślina uprawianą w klimacie umiarkowanym. Rozróżnia się dwie odmiany rzepaku polskiego: ozimą i jarą, oprócz polskiego spotyka się takie odmiany jak ukraiński, holenderski i indyjski. Z rzepaku produkuję się olej oraz makuchy rzepakowe. Nasiona rzepaki zawierają 32- 50% oleju. Olej rzepakowy wymaga bardzo dobrej rafinacji z uwagi na występowanie w nim kwasu erukowego i obecności tioglikozydów. Ostatnio coraz szerzej wprowadza się do uprawy niskoerukowe odmiany rzepaku. Olej rzepakowy stosowany jest jako olej jadalny. Po uwodornieniu może być wykorzystywany do wyrobu margaryny. Nasiona przeznaczone do produkcji oleju nie powinny mieś wyższej wilgotności jak 10-12%. Olej otrzymywany z zapleśniałych lub zaparzonych nasion (przechowywany w wilgotności powyżej 14%) jest ciemny i bardzo trudno daje się wybielić oraz odwodnić. W transporcie morskim rzepak jest ładunkiem ulegającym bardzo łatwo samozagrzewaniu pod wpływem wilgoci. Dlatego należy do sztauować w miejscach suchych chłodnych i dobrze wietrzonych. • Słonecznik. Roślina ta należy do rodziny założonych. Przedmiotem handlu są nasiona słonecznikowe łuskane w tym, że w transporcie morskim spotyka się przeważnie nasiona nie łuskane, ponieważ łuskane są bardzo szybko atakowane przez drobnoustroje. Nasiona słonecznika niełuszczone zawierają 22-45% tłuszczu. Olej słonecznikowy, tłoczony na zimno, ma kolor jasnożółty, tłoczony na gorąco- ciemnobrunatny, smak i zapach ostry, niemiły, rafinowany- jest bez smaku i zapachu. Olej słonecznikowy stosuje się do bezpośredniego spożycia. Uwodorniony, jest doskonałym surowcem do produkcji margaryny.
(…)
… intensywna wentylacja.
Orzechy ziemne (arachidowe). Są to owoce rośliny krzewiastej z rodziny motylkowych,
uprawianej w klimacie podzwrotnikowym. Orzech ziemny jest rośliną jednoroczną, rosnącą
do wysokości 50-70 cm, wymagającą dużego ciepła i wilgoci. Owoce w postaci strąka
zagłębiają się w ziemi, skąd gdy dojrzewają trzeba wygrzebać. Po zebraniu układa się je na
•
•
•
•
kopce w celu wysuszenia do wilgoci…
… i zagrzewają się. Soja intensywnie wydziela wilgoć dlatego w czasie
transportu musi być zapewniona intensywna wentylacja.
• Orzechy ziemne (arachidowe). Są to owoce rośliny krzewiastej z rodziny motylkowych,
uprawianej w klimacie podzwrotnikowym. Orzech ziemny jest rośliną jednoroczną, rosnącą
do wysokości 50-70 cm, wymagającą dużego ciepła i wilgoci. Owoce w postaci strąka
zagłębiają się w ziemi…
… oleju arachidowego
przebiega łatwo, a w efekcie otrzymuje się bardzo dobry produkt, który może być surowcem
do produkcji margaryny. Olej z orzeszków ziemnych stosuje się przede wszystkim do celów
spożywczych. Zastępuje on często oliwę z oliwek.
Bawełna. Nasiona bawełny są owocem różnych odmian roślin należących do rodziny
ślazowatych. Otrzymuje się jako produkt uboczny przy uprawie rośliny Gossypium…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)