Dr Jolanta Kumirska - strona 2

note /search

Metody chromatograficzne i spektrofotometryczne - wykład

  • Uniwersytet Gdański
  • Analiza żywności
Pobrań: 98
Wyświetleń: 1379

chromatograf schemat ogólny przygotowanie próbki → rozpuszczona próbka → nastrzyk (gas) → kolumna → detektor → rejestracja schemat obrac procesów zachodzącyc w czasie rozwijania chromatografu na TLC metody spektrofotometryczne (analiza jakościowa)

Metody oznaczania błonnika pokarmowego - wykład

  • Uniwersytet Gdański
  • Analiza żywności
Pobrań: 714
Wyświetleń: 4326

Metody oznaczania błonnika pokarmowego W skład błonnika wchodzą składniki o charakterze polisacharydowym i niepolisacharydowym. Ze względu na niejednorodność fizykochemiczną, analiza błonnika jest trudna. Istniejące metody różnią się między sobą sposobem izolacji poszczególnych frakcji, dlatego też...

Metody oznaczania przeciwutleniaczy - opracowanie

  • Uniwersytet Gdański
  • Analiza żywności
Pobrań: 161
Wyświetleń: 1281

oznaczanie antyoksydantów antyoksydanty (przeciwutleniacze) związki chemiczne wprowadzane do żywności w celu  zabezpieczenia jej przed tworzeniem nadtlenków Przeciwutleniacze zapobiegają -utlenianiu tłuszczów -tlenianiu susbtancji nietłu...

Metody oznaczania skrobi - opracowanie

  • Uniwersytet Gdański
  • Analiza żywności
Pobrań: 280
Wyświetleń: 2093

Metody oznaczania skrobi Metody wagowe  –  w których skrobię oznacza się wagowo po rozpuszczeniu jej i strąceniu z próbki. Przykładem tej grupy metod jest metoda wagowa Raska, w której próbkę ekstrahuje się kolejno: eterem dietylowym, 10% etanolem, kwasem 

Metody oznaczania tłuszczów - wykład

  • Uniwersytet Gdański
  • Analiza żywności
Pobrań: 980
Wyświetleń: 4942

OZNACZANIE TŁUSZCZÓW  ekstrakcyjne -ekstrakcja wagowa -ekstrakcja refraktometryczna -ekstrakcja densymetryczna objętościowe -metoda Gerbera instrumentalne  NMR IR metody ekstrakcji -ekstrakcja ciągła ap Soxhleta, wielbulcha -wymywanie porcjami rozpuszczalnika np. Roesa Gottliera lub Schmidta Bodzyń...

Ocena statystyczna i interpretacja wyników analizy - wykład

  • Uniwersytet Gdański
  • Analiza żywności
Pobrań: 56
Wyświetleń: 721

Walidacja metod analitycznych -walidacja – działanie mające na celu potwierdzenie w sposób udokumentowany że procedury, procesy,  urządzenia, materiały, czynności i systemy rzeczywiście prowadzą do zaplanowanych wyniów -wymagane jest aby procedu...

Oznaczanie konserwantów - wykład

  • Uniwersytet Gdański
  • Analiza żywności
Pobrań: 189
Wyświetleń: 1890

oznaczanie konserwantów to związki chemiczne posiadające zdolność zahamowania lub zapobiegania niekorzystnym zmianom  główniemikrobiologiczne i enzymatyczne stosowane do ochrony zebranych produktów rolnych oraz  dodatków do gotowych produktów żywnościowych Lista dodatjów do żywnośći 200-118 dole lu...

Oznaczanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach - wykład

  • Uniwersytet Gdański
  • Analiza żywności
Pobrań: 224
Wyświetleń: 1736

OZNACZANIE WITAMIN ROZP W TŁUSZCZACH A1 retinol A2 3-dehydroretinal D2 ergokalcyfel D3 cholekalcyfel E tokoferole, tokotrienole K1 filochinon K2 menachinon-n K3 menachinon Prekursorem wit A  Wit B Wit D gr E gr K źródła wit A tran 18000 wątróbka drobiowa 9700 wątróbka wołowa 7280 wątróbka wieprzowa...

Oznaczanie wody w produktach spożywczych - wykład

  • Uniwersytet Gdański
  • Analiza żywności
Pobrań: 252
Wyświetleń: 1673

oznaczanie H2O w produktach spożywczych woda → wolna – 5-96%; słabo związana z podłożem, bierze udział w procesach chemicznych, wktórych jest  partnerem reakcji; stanowi środowisko, w którym zachodzą reakcje → związana – trwale połączona z produktem; zlokalizowana jest w bezpośrednim sąsiedztwie su...

Oznaczanie zanieczyszczeń mineralnych - wykład

  • Uniwersytet Gdański
  • Analiza żywności
Pobrań: 112
Wyświetleń: 1673

oznaczanie zanieczyszczeń mineralnych metody oznaczania wybranych skażeń żywności mikotoksyny GC IMS, HPLC z różnymi detektorami pestycydy, PCB: GC LC.DAD, MS, HPLC-Ms/Ms, HPLC z det fluoryscencyjnym, LC/DAD PCB Mikotoksyny