Dr Jolanta Kumirska

note /search

Charakterystyka metod stosowanych w analizie żywności.

  • Politechnika Gdańska
  • Analiza żywności
Pobrań: 728
Wyświetleń: 3577

Charakterystyka metod stosowanych w analizie żywności. Techniki analizy chemicznej Podział metod analizy żywności Analiza żywności • Analiza chemiczna  wykorzystuje  głównie reakcje  chemiczne Oznaczanie  składników  głównych .  • instrumentalna  oparta przede  wszystkim na  zjawiskach  fizycznyc...

Pobieranie próbek w analizie żywności

  • Politechnika Gdańska
  • Analiza żywności
Pobrań: 189
Wyświetleń: 1162

Analiza żywności  4.03.2013 Pobieranie próbek w analizie żywności - wykwalifikowany personel. Należy podjąć środki ostrożności zapobiegające wszelkim zmianom, które mogłyby wpłynąć  na zawartość zanieczyszczeń, niekorzystnie oddziałując na wynik analizy lub spowodować,  że próbka zbiorcza nie będ...

Analiza żywności - opracowanie zagadnień na egzamin

  • Politechnika Gdańska
  • Analiza żywności
Pobrań: 833
Wyświetleń: 2562

1.  % zawartości tłuszczów widocznych i niewidocznych. Tłuszcze widoczne – stanowią ok. 45% spożywanego tłuszczu. Tłuszcze niewidoczne – stanowią ok. 55% spożywanego tłuszczu. 2.  Nazwy witamin: • rozpuszczalne w wodzie  o witamina C     (kw as askorbinowy) o witamina B    1 (t iamina) o witamina...

Techniki analizy chemicznej

  • Politechnika Gdańska
  • Analiza żywności
Pobrań: 371
Wyświetleń: 2023

11.03  Charakterystyka metod stosowanych w analizie żywności. Techniki analizy chemicznej,  instrumentalnej i sensorycznej stosowanej do kontroli oceny jakości żywności - aparaty pomiarowe - subst. – jakies zjawisko fizyczne Metody ins...

Techniki analizy sensorycznej

  • Politechnika Gdańska
  • Analiza żywności
Pobrań: 616
Wyświetleń: 3486

TECHNIKI ANALIZY SENSORYCZNEJ STOSOWANE DO KONTROLI I OCENY  JAKOŚCI ŻYWNOŚCI Zmysły -  zespoły odbiorcze, za pomocą których organizm odbiera z otoczenia informacje:  mechaniczne, termiczne, świetlne, akustyczne oraz derm. Uproszczony schemat powstawania smaku.        Substancja słodka           ...

Metody oznaczania składników żywności

  • Politechnika Gdańska
  • Analiza żywności
Pobrań: 840
Wyświetleń: 3787

18.03.2013R. METODY OZNACZANIA SKŁADNIKÓW ŻYWNOŚCI: BIAŁEK,  SACHARYDÓW ORAZ TŁUSZCZÓW Metody oznaczania białek. Właściwości białek wykorzystywane w metodach oznaczania: • Prawie stała zawartość azotu w białkach tego samego rodzaju. • Zdolność do absorpcji promieniowania o określonej długości fal...

Chromatograficzne metody oznaczania sacharydów - wykład

  • Uniwersytet Gdański
  • Analiza żywności
Pobrań: 287
Wyświetleń: 2408

Metody chromatograficzne Metody chromatograficzne wykorzystuje się zarówno do oznaczeń jakościowych, jak i ilościowych poszczególnych sacharydów. Do najczęściej stosowanych technik należą: Chromatografia cienkowarstwowa lub bibułowa  (TLC) –  pozwala  na zidentyfikowanie pentoz,

Enzymatyczne metody oznaczanai sacharydów - wykład

  • Uniwersytet Gdański
  • Analiza żywności
Pobrań: 84
Wyświetleń: 945

Metody enzymatyczne Metody enzymatyczne stosuje się głównie do oznaczania glukozy i fruktozy, przy czym w przypadku glukozy korzysta się najczęściej z oksydazy glukozowej lub dehydrogenazy glukozo-6-fosforanu. Metoda z oksydazą glukozową  – w obe...

Liczby tłuszczowe - wykład

  • Uniwersytet Gdański
  • Analiza żywności
Pobrań: 833
Wyświetleń: 3696

OCENA  TŁUSZCZÓW – LICZBY TŁUSZCZOWE Liczba kwasowa (LK) – jest miarą zawartości wolnych kwasów tłuszczowych powstałych w efekcie hydrolizy acylogliceroli; wyraża się ją jako ilość miligramów wodorotlenku potasu potrzebną do zobojętnienia k...

Metoda Tillmansa i jej modyfikacje - wykład

  • Uniwersytet Gdański
  • Analiza żywności
Pobrań: 672
Wyświetleń: 4207

Metody chemiczne – metoda Tillmansa i jej modyfikacje.  Metoda Tillmansa oparta jest na redukcji 2,6-dichlorofenoloindofenolu przez kwas L-askorbinowy.  Przebieg reakcji redukcji 2,6-dichlorofenoloindofenolu przez kwas L-askorbinowy Metoda ta sprowadza się do miareczkowania roztworu kwasu L-askorbi...