Dr Jolanta Kumirska - strona 3

note /search

Oznaczanie związków mineralnych - wykład

  • Uniwersytet Gdański
  • Analiza żywności
Pobrań: 350
Wyświetleń: 1869

Oznaczanie związków mineralnych związki mineralne - składnik diety człowieka, spełniający rolę budulcową oraz reglatorowąstanoią ~4%  rganizmu człowieka (przy czym najważniejsze to chlorem sodu, a także sole wapnia i magnezu)  niedostateczna ilość 

Oznaczenie witamin rozpuszczalnych w wodzie - wykład

  • Uniwersytet Gdański
  • Analiza żywności
Pobrań: 224
Wyświetleń: 2198

Oznaczenie witamin rozpuszczalnych w wodzie (charakter polarny) B1 tiamina B2 ryboflawina B3, PP kwas nikotynowy, amid kwasu nikotynowego B5 kwas pantotenowy B6 pirydoksyna B9,  B12 H C struktury witamin z grupy B wit B6 Metody oznaczania witamin rozpuszczalnych w wodzie -LC (najczęściej) -GC-MS (r...

Egzamin z analizy żywności

  • Uniwersytet Gdański
  • Analiza żywności
Pobrań: 602
Wyświetleń: 2149

Egzamin Analiza żywności       abc  Czym zajmował się Jerzy śniadecki  Które wymienione metody są najczęściej wykorzystywane w analizie śladów  Z jakich związków głownie skladają się organizmy  Metoda stosowana do klarowania roztworów w analizie sacharydow  Met   formolowa da analizy czego   Co wyk...

Zafałszowanie żywności - wykład

  • Uniwersytet Gdański
  • Analiza żywności
Pobrań: 210
Wyświetleń: 1848

USTAWA  środek spożywczy zafałszowany: -środek spożywczy, którego skład lub innewłaciwości zostały zmienione, akonsument nie został o tym  poinformowany w sposób określony w art 45 oraz w przep wyd na podst art 50 -środek spożywczy w którym zostały wprowadzone zmiany miejsc mającena celu ukrycie je...

Zanieczyszczenia żywności - wykład

  • Uniwersytet Gdański
  • Analiza żywności
Pobrań: 84
Wyświetleń: 805

ZANIECZYSZCZENIA ŻYWNOŚCI -każda substancja która nie jest celowo dodana do żywności a jest obecna w produkcie włączając w to  poszczególne etapy uprawy roślin, hodowli zwierz oraz ich leczenia, wytwarzania substancje zanieczyszczone, biologiczne, ciała 

Analiza żywności - pytania

  • Politechnika Gdańska
  • Analiza żywności
Pobrań: 98
Wyświetleń: 693

MLEKO 1.co to pkt izoelektryczny i jak wplywa na wlasciwosci fizykochem bialek  2.wymienic i opisac metody oznaczania bialek  3.prawa absorpcji ...

Zadania z egzaminu

  • Uniwersytet Gdański
  • Analiza żywności
Pobrań: 483
Wyświetleń: 1162

Notatka zawiera między innymi takie zagadnienia jak: funkcje lipidów, przykłady niezbędności NNKT, substancje mutagenne i kancerogenne żywności, homogenizacja próbki laboratoryjnej, metody fizykochemiczne oznaczania sacharydów...