Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie - strona 5

note /search

Planowanie i rodzaje planowania

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Podstawy organizacji i zarządzania
Pobrań: 84
Wyświetleń: 910

PLANOWANIE i rodzaje planowania Planowanie obejmuje - obmyślenie sposobu działania który musi być dostosowany do celu jak i okoliczności w których przyjdzie działać. Celem planowania jest odkrycie tego co należy robić aby mieć przyszłość. Plan jest wynikiem antycypowania teraźniejszości. Kroki p...

Potrzeby kierownicze, cechy kierownika

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Podstawy organizacji i zarządzania
Pobrań: 14
Wyświetleń: 875

Potrzeby kierownicze : władzy - potrzeba dominacji, wpływania na zachowania innych kierowania - potrzeba wpływania na wyniki pracy ludzi, pedagogiczna zdolność empatii - potrzeba współodczuwania, wrażliwość na człowieka, indywidualnego spojrzenia na każdego pracownika Cechy kierownika : inteli...

Role kierownika - podział

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Podstawy organizacji i zarządzania
Pobrań: 70
Wyświetleń: 1022

Role kierownika (menedżera) nie zależnie od szczebla hierarchicznego: Role sterujące (decyzyjne) inicjator (przedsiębiorca) - jest inicjatorem, projektodawcą i stymulatorem zmian i innowacji regulator (korektor) - koryguje występujące w firmie zakłócenia dysponent (dystrybutor zasobów) - rozdzi...

Struktury organizacyjne, grupy komórek

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Podstawy organizacji i zarządzania
Pobrań: 35
Wyświetleń: 518

Struktury organizacyjne narzędzie kierowania jest całością funkcji i relacji określająca sposób sformalizowany misją, jaką każda komórka organizacyjna powinna wypełniać, oraz zasady współpracy między poszczególnymi częściami organizacji. Każda komórka organizacyjna jest wyposażona w uprawnienia (...

Szczeblowy podział rzeczowy funkcji kierowniczych

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Podstawy organizacji i zarządzania
Pobrań: 91
Wyświetleń: 966

Szczeblowy podział rzeczowy funkcji kierowniczych Rodzaje zadań w zależności od szczebla hierarchicznego: funkcja\stanowisko naczelne kierownictwo szczeble średnie szczeble najniższe (nadzorujące) planowanie strategiczne: ustalenie celów całej organizacji taktyczne: ustalenie celów w obszarze...

Zarządzanie i planowanie strategiczne

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Podstawy organizacji i zarządzania
Pobrań: 77
Wyświetleń: 602

Zarządzanie, planowanie strategiczne Cykl Funkcje kierowania 1 Preparacja 1 Planowanie 2 Organizowanie 2 Realizacja 3 Motywowanie 3 Kontrola 4 kontrolowanie W Polsce preparacja to 10 - 20% a realizacja to ok. 80% natomiast w innych krajach preparacja to 80 - 90% a realizacja reszta ...

Zarządzanie organizacją i praca menedżera

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Podstawy organizacji i zarządzania
Pobrań: 84
Wyświetleń: 616

ZARZĄDZANIE ORGANIZACJĄ I PRACA MENADŻERA Podstawowe pytanie nauk o organizacji i zarządzaniu : W jaki sposób człowiek organizuje działania (indywidualne i zespołowe) oraz jak funkcjonują i rozwijają się stworzone przez niego całości o...

Zasady budowy modelu działania zespołowego

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Podstawy organizacji i zarządzania
Pobrań: 28
Wyświetleń: 1001

Zasady budowy modelu działania zespołowego: zasada stawiania celów i podział celu głównego na cele cząstkowe CEL administracja produkcja sprzedaż dystrybucja finanse marketing podział celu głównego na cele cząstkowe możliwe do realizacji przez jednego wykonawcę Zasada łączenia celów i działań ...

Decyzje kierownicze - definicja

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Podstawy organizacji i zarządzania
Pobrań: 273
Wyświetleń: 2744

Decyzje kierownicze Decyzja - 2 szkoły teorii decyzji: matematyczna i psychologiczna Teoria decyzji - nauka młoda 1944r. „teoria gier” - książka, teorii wojennej Matematyczna teoria ...

Ustalenie pozycji produktów w Macierzy Profilu Działalności

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Zarządzanie marketingowe przedsiębiorstwem
Pobrań: 462
Wyświetleń: 1288

Część I Ustalenie pozycji produktów w Macierzy Profilu Działalności. (Business Profile Matrix) Etap I. Ustalenie siły oddziaływania poszczególnych czynników składających się na pozycję konkurencyjną produktów. Czynniki kluczowe: - Udział produktu w rynku - Realizowana marża zysku - Badania marketin...