Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie - strona 44

note /search

Czas przeszły-obyczaje w Polsce

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Socjologia czasu wolnego
Pobrań: 112
Wyświetleń: 1288

Czas przeszły - obyczaje w Polsce. Literatura: „Obyczaje w Polsce”, praca zbiorowa od średniowiecza do czasów współczesnych, PWN, Warszawa 2006 „Kultura Polski średniowiecznej od X do XIII wieku”, praca zbiorowa PiW, autor Bronisław Geremek, 1985...

Mocne i słabe strony Polakw

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Socjologia czasu wolnego
Pobrań: 70
Wyświetleń: 2163

Mocne i słabe strony Polaków. Literatura do tematu: Polityka nr 45 z dnia 08.11.2003 „Mocne i słabe strony Polaków” Barman Z. „Życie na przemian” WL, Kraków 2004 Szczepański Jan „Rozważania o Rzeczypospolitej” Wydawnictwo PIF, Warszawa 1971 Boch...

Normy określające społeczne bytowanie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Socjologia czasu wolnego
Pobrań: 84
Wyświetleń: 952

SOCJOLOGIA CZASU WOLNEGO prof. dr hab. M. Gulda Temat: Normy określające społeczne bytowanie. Literatura do tematu: Kodeks Hammurabiego Bocheński J. „Dzieła wybrane - tom 5 Podręcznik mądrości tego świata”

Socjologia czasu wolnego - Inteligencja

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Socjologia czasu wolnego
Pobrań: 280
Wyświetleń: 1771

SOCJOLOGIA CZASU WOLNEGO (WYKŁAD 8.03.2008) 1. Definicja inteligencji „z punktu widzenia socjol. Inteligent jako typ społeczny wiąże się nierozerwalnie z pewnego rodzaju środowiskiem społ. Z pewną formą życia zbiorowego w ramach określonego ustroju społeczno - kulturalnego ukształtowanego historycz...

Przeszłość i przyszłość inteligencji polskiej

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Socjologia czasu wolnego
Pobrań: 56
Wyświetleń: 819

Przeszłość i przyszłość inteligencji polskiej. Literatura do tematu: „Przemiany społeczne w Polsce Ludowej” pod redakcją A. Tarapaty „Eksterminacja ludności w Polsce w czasie okupacji niemieckiej w latach 1939 - 1945” praca zbiorowa, Wydawnictwo Zachodnie Poznań - Warszawa „Straty wojenne Polski w...

Transformacje ustrojowe w Polsce

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Socjologia czasu wolnego
Pobrań: 238
Wyświetleń: 1505

Transformacje ustrojowe w Polsce. W socjologii mówimy o transformacji, gdy następuje zmiana ustrojowa w Polsce. I TRANSFORMACJA: 22.VII.1944 PKWN (Polski Komitet Wyzwolenia Narodowego) działa pod Lublinem. Ustrój kapi...

Normy żywienia-podstawy planowania żywienia

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Biosfera
Pobrań: 252
Wyświetleń: 1967

Normy żywienia Podstawy planowania żywienia Znajomość niezbędnych składników odżywczych, ich roli w organizmie oraz występowania w produktach spożywczych stanowi podstawę racjonalnego żywienia i planowania posiłków. Podstawowymi miernikami jakości żywienia i wyżywienia są NORMY ŻYWIENIA Zapotrzebo...

Rola wody w funkcjonowaniu organizmu człowieka

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Biosfera
Pobrań: 56
Wyświetleń: 1176

Rola wody w funkcjonowaniu organizmu człowieka 1. Zawartość wody w organizmie człowieka Woda jest najważniejszym nieorganicznym składnikiem wszystkich organizmów żywych. Pełni rolę rozpuszczalnika, który ma wpływ na wszystkie oddziaływania cząsteczkowe w układach biologicznych. Cząsteczki wody mają...

Składniki mineralne

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Biosfera
Pobrań: 196
Wyświetleń: 1379

Składniki mineralne Spośród wszystkich pierwiastków biosfery, w organizmie człowieka występuje około 60, przy czym 1/3 z nich jest zawsze obecna. Pierwiastki te - zwane składnikami mineralnymi, stanowią około 4% masy ciała dorosłego człowieka (ok. 3 kg.). Można je wydzielić z tkanek czy cieczy ustr...

Układ pokarmowy

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Biosfera
Pobrań: 280
Wyświetleń: 2079

Układ pokarmowy Układ pokarmowy składa się z jamy ustnej, przełyku, żołądka, jelita cienkiego, jelita grubego, gruczołów ślinowych oraz wątroby i trzustki. Rola tego układu sprowadza się do przeniesienia substancji odżywczych i wody ze środowiska zewnętrznego do tkanek i komórek. Dwa podstawowe ro...