Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie - strona 48

note /search

Wykład - wpływ inhibitorów na aktywność enzymów

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Biochemia
Pobrań: 287
Wyświetleń: 1792

Wpływ inhibitorów na aktywność enzymów Aktywność wielu enzymów łatwo ulega zahamowaniu. Proces ten nazywamy inhibicją, a czynniki hamujące przebieg reakcji enzymatycznych to inhibitory. Dzielą się one na 3 grupy: 1. inhibitory kompetycyjne (wsp...

Wykład - wpływ pH na aktywność enzymów

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Biochemia
Pobrań: 455
Wyświetleń: 1750

Wpływ pH na aktywność enzymów Optymalne pH dla każdego enzymu utrzymywane jest przy pomocy buforów. Wykazano, że skład i stężenie (siła jonowa) użytego buforu ma istotne znaczenie przy wyznaczaniu optimum pH, które może okazać się różne w odmi...

Wykład - wpływ stężenia enzymów

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Biochemia
Pobrań: 154
Wyświetleń: 1722

Wpływ stężenia enzymu i czasu na aktywność enzymów Zależność szybkości reakcji od stężenia enzymu najdogodniej jest obserwować przy dużych stężeniach substratu, kiedy szybkość ta nie jest zależna od stężenia substratu (reakcja zerowego ...

Wykład - wpływ stężenia substratów

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Biochemia
Pobrań: 126
Wyświetleń: 1064

Wpływ stężenia substratu na aktywność enzymów Szybkość reakcji enzymatycznej (V) rośnie wraz ze wzrostem stężenia substratu (c). W pewnym przedziale stężeń (w reakcjach jednosubstratowych) szybkość reakcji jest liniowo zależna od stężenia substratu. Zależność tę przedstawia wykres Michaelisa-Menten...

Wykład - wpływ temperatury na aktywność enzymów

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Biochemia
Pobrań: 245
Wyświetleń: 1407

Wpływ temperatury na aktywność enzymów Prędkość reakcji enzymatycznej w pewnym przedziale temperatur (0- 40oC) wzrasta wraz z temperaturą. Na ogół wzrost temperatury o 10oC podwaja prędkość reakcji, którą charakteryzuje współczynnik vant Hoffa. Większość enzymów traci nieodwracalnie aktywność powyże...

Wykład - funkcje łożyska

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Histologia i embriologia
Pobrań: 231
Wyświetleń: 1869

FUNKCJE ŁOŻYSKA Łożysko pełni wiele funkcji. odżywcza - najwcześniej się pojawia i związana jest z transportem przez łożysko. Zarodek a potem płód do rozwoju potrzebuje różnych substancji służących do odżywiania już istniejących komórek, do wytworzenia nowych komórek i dla ich prawidłowej przemia...

Wykład - funkcje przechodzenie przeciwciał przez łożysko

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Histologia i embriologia
Pobrań: 63
Wyświetleń: 1848

Przechodzenie przeciwciał przez łożysko jest zróżnicowane, co pozwala na wyodrębnienie 4 grup zwierząt: 1) zwierzęta u których przeciwciała nie przechodzą przez łożysko; są to koń, krowa, koza, świnia; noworodki tych zwierząt nie maję odpornoś...

Wykład - żywienie bydła, sem II

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 539
Wyświetleń: 1792

ŻYWIENIE BYDŁA Prawidowe skarmianie powinno obejmować: *zapoznanie się z dziennym zapotrzebowaniem na składniki pokarmowe (podstawowe): -jednostki owsiane, -sucha masa, -bos, ...

Wykład - analiza płodności krów, sem II

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 301
Wyświetleń: 1260

ANALIZA PŁODNOŚCI KRÓW 1.Procent Cielności: *procent cielności (płodności) - ilośc zacieleń (rocznie) w grupie krów unasienianych x 100%/liczbę krów w stadzie, *nie bierze się pod uwagę liczby wykonywanych zabiegów lub pokryć, stado bardzo dobre to takie, w którym wskaźnik ten ma wartość 80%. 2....

Wykład - analiza SWOT dla drobiu, sem II

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 119
Wyświetleń: 2569

Analiza SWOT Do silnych stron branży drobiarskiej w Polsce można zaliczyć: *znaczny potencjał produkcyjny *wysokie kwalifikacje producentów żywca drobiowego i ich doświadczenie *chłonny krajowy rynek zbytu *zakończenie procesów prywatyzacji *r...