Wpływ stężenia substratu na aktywność enzymów
Szybkość reakcji enzymatycznej (V) rośnie wraz ze wzrostem stężenia substratu (c). W pewnym przedziale stężeń (w reakcjach jednosubstratowych) szybkość reakcji jest liniowo zależna od stężenia substratu. Zależność tę przedstawia wykres Michaelisa-Menten. Krzywa zależności V od c ma przebieg hiperboliczny. Przy wysokim stężeniu substratu prędkość reakcji osiąga wartość maksymalną (Vmax). Dalszy wzrost stężenia substratu nie zwiększa szybkości reakcji. Stężenie substratu, przy którym prędkość reakcji osiąga połowę prędkości maksymalnej, nosi nazwę stałej Michaelisa, oznaczanej symbolem KM. Jest ona miarą powinowactwa enzymu do określonego substratu. Wyraża się ją najczęściej w μmol/dm3. W wielu przypadkach enzym może przekształcać kilka substratów, ale wykazuje różne powinowactwo do każdego z nich (Rys. 1). Poszczególne substraty są łatwiej - a bądź trudniej - b wiązane w miejscu aktywnym enzymu. W przypadku a reakcja osiąga prędkość maksymalną już przy niskim stężeniu substratu. Stała Michaelita jest niska. W przypadku b reakcja osiąga prędkość maksymalną przy wysokim stężeniu substratu. Stała Michaelita jest wysoka. Zależność szybkości reakcji od stężenia substratu można przedstawić w postaci wykresu Lineweavera-Burka. Na osi rzędnych oznacza się odwrotność prędkości reakcji, na osi odciętych odwrotność stężenia substratu.
Zależność ma charakter liniowy. Prosta przecina osie współrzędnych w dwóch charakterystycznych punktach, oś rzędnych w punkcie odpowiadającym odwrotności prędkości maksymalnej, a oś odciętych w punkcie odpowiadającym ujemnej odwrotności stałej Michaelisa.
Wykres Michaelisa-Mentena przedstawiający
zaleŜność szybkości reakcji (V) od
stęŜenia substratu (c) dla enzymu o różnym powinowactwie do substratów a i b
ZaleŜność szybkości (V) reakcji enzymatycznej
od stęŜenia substratu (c) według Lineweavera-
Burka) ,dla enzymu o róŜnym powinowactwie
do substratów a i b
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)