Wpływ pH na aktywność enzymów
Optymalne pH dla każdego enzymu utrzymywane jest przy pomocy buforów. Wykazano, że skład i stężenie (siła jonowa) użytego buforu ma istotne znaczenie przy wyznaczaniu optimum pH, które może okazać się różne w odmiennych buforach. Z reguły szybkość reakcji enzymatycznej jest odwrotnie proporcjonalna do kwadratu siły jonowej. Składniki buforu mogą wpływać aktywująco lub hamująco na aktywność enzymu w sposób bezpośredni lub pośredni.
Wpływ bezpośredni związany jest z oddziaływaniem składników buforu na centrum aktywne, zaś pośredni z jonizacją grup poza centrum aktywnym. Składniki buforu mogą również reagować z kofaktorami, wiązać np. kationy wymagane do aktywności enzymów (wapń przez ortofosforany w buforze fosforanowym). Należy również zwracać uwagę na pojemność buforową, zwłaszcza gdy w przebiegu reakcji powstają produkty kwasowe, które mogą doprowadzić do przekroczenia pojemności i znacznej zmiany pH. Większość enzymów jest nieczynna poniżej pH 4 oraz powyżej pH 10 (po przekroczeniu tych skrajnych wartości następuje zwykle denaturacja białka enzymatycznego). Optimum pH dla enzymów z wyciągów tkankowych znajduje się w środowisku zbliżonym do obojętnego. Są też enzymy o skrajnych optimach pH, np. dla pepsyny przypada ono w pH - 1,5, dla fosfatazy alkalicznej w pH - 9,5.
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)