Uniwersytet Jagielloński w Krakowie - strona 105

note /search

Miażdżyca - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Alergie pokarmowe
Pobrań: 105
Wyświetleń: 728

MIAŻDŻYCA Zalecenia żywieniowe: Normalizacja masy ciała (np. dieta niskoenergetyczna 1200 kcal) Ograniczenie spożycia tłuszczu całkowitego do 30% Ograniczenie spożycia cholesterolu do 300 mg/dobę Kwasy tłuszczowe nasycone do 7% energii die...

Mleko i jego przetwory - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Alergie pokarmowe
Pobrań: 147
Wyświetleń: 987

Mleko i jego przetwory Produkty te szybko podnoszą poziom cukru we krwi, dlatego nie można ich pić w dużych ilościach. Nie należy jednak z nich rezygnować! Wybieraj produkty zawierające nie więcej niż 2% tłuszczu. Z serów twarogowych najlepiej stosuj ser chudy lub półtłusty. Do przygotowania twarożk...

Możliwości leczenia alergii - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Alergie pokarmowe
Pobrań: 56
Wyświetleń: 378

możliwości leczenia alergi pp Najbardziej skutecznym długotrwałym sposobem, oprócz unikania alergenów, jest leczenie za pomocą kortykosteroidów, które wywołują dobrze znane objawy uboczne. W związku z tym, istnieje pilna potrzeba stworzenia nowych strategii terapeutycznych i możliwości zapobiegania...

Nabywanie tolerancji na pokarmy - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Alergie pokarmowe
Pobrań: 70
Wyświetleń: 665

Nabywanie tolerancji na pokarmy do ukończenia 4 r. życia nabywa tolerancję na: białka mleka krowiego 60% - 78% dzieci, białko soi - 64%, białko jaja kurzego - 52%, mąkę pszenną - 52%, banany - 45%, marchew - 57%,

Nadciśnienie tętnicze - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Alergie pokarmowe
Pobrań: 119
Wyświetleń: 798

Nadciśnienie tętnicze Zalecenia żywieniowe: Pokarmy łatwo strawne, niezalegające długo w żołądku, niepowodujące wzdęć Potrawy duszone, gotowane, pieczone w folii lub pergaminie Ograniczenie energii do 1700 - 2000 kcal Ograniczenie energii z tłuszczów do 25% Podaż białka w ilości 1 g/kg m.c., g...

Niewydolność układu krążenia - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Alergie pokarmowe
Pobrań: 35
Wyświetleń: 595

NIEWYDOLNOŚĆ UKŁADU KRĄŻENIA Zalecenia żywieniowe: Dieta lekko strawna (4-5) posiłków Wartość energetyczna 1500-2000 kcal Podaż białka w ilości 1 g/kg masy ciała Ograniczenie tłuszczu do 25% dobowego pokrycia energetycznego Zalecane tłuszcze roślinne zawierające WNKT: olej słonecznikowy, sojow...

Objawy kliniczne alergii - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Alergie pokarmowe
Pobrań: 98
Wyświetleń: 805

Objawy kliniczne alergii Objawy alergii pokarmowej manifestującej się w obrębie przewodu pokarmowego są różnorodne i, w dużym stopniu, niespecyficzne. W zależności od miejsca, w którym zachodzi reakcja w błonie śluzowej, oraz typu reakcji a...

Techniki kulinarne - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Alergie pokarmowe
Pobrań: 21
Wyświetleń: 455

Techniki kulinarne Odpowiednie techniki kulinarne, które wpływają na łatwiejsze trawienie i lepsze przyswajanie pokarmów Gotowanie w wodzie lub na parze Pieczenie w pergaminie Wykluczone tradycyjne smażenie na tłuszczu -gdyż tłuszcze hamują wy...

Unikanie alergenów - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Alergie pokarmowe
Pobrań: 35
Wyświetleń: 532

Unikanie alergenów Najlepszą strategią postępowania w potwierdzonej alergii jest unikanie alergenu bądź alergenów ją wywołujących. Wymaga dokładnego zidentyfikowania odpowiedzialnego alergenu i jeśli jest to możliwe, całkowitego wyeliminowania go ...

Wpływ żywności na wchłanianie leków - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Alergie pokarmowe
Pobrań: 70
Wyświetleń: 735

WPŁYW ŻYWNOŚCI NA WCHŁANIANIE LEKÓW Żywność często opóźnia lub zmniejsza wchłanianie leków, dlatego preparaty lecznicze lepiej wchłaniają się bez jedzenia. Niestety leki mogą powodować dolegliwości żołądkowe lub ze strony innych części przewodu pokarmowego i wtedy należy sprawdzić czy nie ma przeci...