Techniki kulinarne - omówienie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 21
Wyświetleń: 448
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Techniki kulinarne - omówienie - strona 1 Techniki kulinarne - omówienie - strona 2

Fragment notatki:

Techniki kulinarne
Odpowiednie techniki kulinarne, które wpływają na łatwiejsze trawienie i lepsze przyswajanie pokarmów
Gotowanie w wodzie lub na parze
Pieczenie w pergaminie
Wykluczone tradycyjne smażenie na tłuszczu -gdyż tłuszcze hamują wydzielanie soku żołądkowego
Nie stosuje się tłustych zasmażek
Wymienniki pokarmowe: obliczane z produktu jadalnego (po usunięciu odpadków)
Wymiennik węglowodanowy (WW) - porcja produktu wyrażona w gramach dostarczająca 10 g węglowodanów przyswajalnych
Wymiennik białkowy (WBz) - 1 porcja produktu w gramach dostarcza 10 g białka zwierzęcego
Indeks glikemiczny (IG) - klasyfikuje produkty żywnościowe na podstawie ich wpływu na stężenie glukozy we krwi i czas pojawienia się zmian. Wszystkie produkty porównywane są z glukozą
Produkty spożywcze:
o niskim IG - poniżej 55
o średnim IG - 55 - 70
o wysokim IG - powyżej 70
Zalecenia żywieniowe
Podstawa - ustalenie odpowiedniego zapotrzebowania kalorycznego
Energia - 1000 -1300 kcal - osoby dorosłe
1500 - 1800 kcal - chorzy z nadwagą
2000 - 2200 - chorzy z prawidłową masą ciała
2400 - 3000 - chorzy z niedowagą
BMI - 25 mężczyźni, 27 kobiety
Węglowodany -
140 - 400/dobę (ograniczyć cukry proste, stosować produkty wolno wchłaniające, równomiernie rozłożone na 5-6 posiłków)
Błonnik - 30 - 40 g (spowolnione wchłanianie cukrów)
Białka -
0,8 - 1,0 g białka/kg masy ciała
białko roślinne -70%
zwierzęce -30%
Tłuszcze
20-25% energii (wyraźnie ograniczamy, tłuszcz zwierzęcy nasila progresję miażdżycy, zwiększa wytwarzanie ciał ketonowych, może przyczynić się do nadwagi


(…)

… wolno wchłaniające, równomiernie rozłożone na 5-6 posiłków)
Błonnik - 30 - 40 g (spowolnione wchłanianie cukrów)
Białka -
0,8 - 1,0 g białka/kg masy ciała
białko roślinne -70%
zwierzęce -30%
Tłuszcze
20-25% energii (wyraźnie ograniczamy, tłuszcz zwierzęcy nasila progresję miażdżycy, zwiększa wytwarzanie ciał ketonowych, może przyczynić się do nadwagi

... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz