Uniwersytet Jagielloński w Krakowie - strona 106

note /search

Zawał mięśnia sercowego - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Alergie pokarmowe
Pobrań: 35
Wyświetleń: 462

Zawał mięśnia sercowego Zalecenia żywieniowe: Pierwsze 24 h po zawale wyłącznie dieta płynna (soki owocowe, mleko, kleiki, herbata) Okres początkowy (pierwsze 2-3 dni) Dieta ubogoenergetyczna (20 kcal/kg m.c.) Posiłki łatwoprzyswajalne, małe objętościowo (5-6 dziennie) Wykluczenie potraw ciężk...

Blachy i folie - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Towaroznawstwo żywności
Pobrań: 21
Wyświetleń: 658

Blachy stalowe -żelazo podatne na korozję -korozja- utlenianie -pokryta warstwą cyny -blachy ocynowane- pewne zabezpieczenie, mogą być też chromowe albo mieszane np. cyno-niklowe -powłoka lakierowa- stanowi dodatkowe zabezpieczenie - najczęściej dwie powłoki lakierowania Blachy aluminiowe -p...

Drewno - omóienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Towaroznawstwo żywności
Pobrań: 56
Wyświetleń: 1050

DREWNO Odpowiednia wilgotność 15-20% Drewno beczkowe mniejsza wilgotność, żeby drewno nie pękało Wady drewna: -sęki -pęknięcia, zabarwienia, włókna nieprawidłowe, pęcherze ,zaparzenia, p...

Opakowania - omówienie - Palety - Kontenery

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Towaroznawstwo żywności
Pobrań: 126
Wyświetleń: 924

Opakowania transportowe - skrzynie różnego rodzaju ( skrzynka lita, żeberkowe, spinane, zbijane, zbrojone- wzmacniane drutem - opakowania bednarskie Beczki- większa wytrzymałość ze względu na kształt -kufa, kadź cylindryczna, faska (odpowiednik wiadra) -bębny ze sklejki - kosze wiklinowe opak...

Szkło - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Towaroznawstwo żywności
Pobrań: 14
Wyświetleń: 1092

SZKŁO - podstawowym surowcem jest krzemionka + składniki dodatkowe Krzemionka w postaci piasku 1 składnikowe- krzemionka ( szkło kwarcowe) 2 składnikowe- tlenek sodu lub potasu, krz...

Tworzywa papiernicze - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Towaroznawstwo żywności
Pobrań: 63
Wyświetleń: 1435

TWORZYWA PAPIERNICZE - wybór surowca wpływa niewątpliwie na jakość gotowego tworzywa 1. surowce roślinne (celuloza) Ligniny- substancje, które, powodują żółknięcie papieru oraz rozpadanie się jego 2. drewno i surowce tkaninowe -drewno zawiera dużo

Tworzywa sztuczne - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Towaroznawstwo żywności
Pobrań: 119
Wyświetleń: 1085

Tworzywa sztuczne są polimerami, mamy 2 grupy powstawania tworzyw sztucznych Klasyczne Tworzywa sztuczne pochodzenia naturalnego (np. celuloza) Podział tworzyw: Chemoutwardzalne- twarda forma poprzez substancje chemiczne, proces nieodwracalny Termoutwardzalne Termoplastyczne- formowane na gorą...

Choroby gruczołu sutkowego - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Żywienie kobiety ciężarnej i karmiącej
Pobrań: 28
Wyświetleń: 588

Choroby gruczołu sutkowego Komórki mioepitelialne - wykrywane metodą immunohistochemiczną barwienia aktyny. W okresie laktacji dochodzi do powiększenia gruczołów sutkowych. Niezłośliwe nowotworowe zmiany w gruczołach piersiowych (BBD): gruczol...

Bernini i Borromini

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Architektura
Pobrań: 0
Wyświetleń: 0

Bernini i Borromini – mistrzowie architektury barokowej; wymień i omów przykłady budowli Giovanni Lorenzo Bernini lata życia Francesco Castello Borromini 1598 - 1680 1599 - 1667 gdzie działał Rzym przykłady budowli plac przed Bazyliką św. Piotra kościół św. Andrzeja na Kwirynale plan ...

Ochrona własności intelektualnej - Znak towarowy

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Ochrona własności intelektualnej
Pobrań: 0
Wyświetleń: 0

WSTĘP DO PRAWA OCHRONY WŁASNOŚCI INTELEKTUALNEJ WŁASNOŚĆ    najszersze prawo do rzeczy; właściciel względem rzeczy ma w szczególności uprawnienia do jej: o posiadania (ius possidendi)  jeśli ktoś inny niż właściciel będzie używać, to będzie posiadaczem. o używania (ius utendi)  zgodn...