Mleko i jego przetwory - omówienie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 147
Wyświetleń: 987
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Mleko i jego przetwory - omówienie - strona 1

Fragment notatki:

Mleko i jego przetwory Produkty te szybko podnoszą poziom cukru we krwi, dlatego nie można ich pić w dużych ilościach. Nie należy jednak z nich rezygnować! Wybieraj produkty zawierające nie więcej niż 2% tłuszczu. Z serów twarogowych najlepiej stosuj ser chudy lub półtłusty. Do przygotowania twarożków zamiast śmietany dodawaj zsiadłe mleko, kefir lub jogurt naturalny. Ograniczaj spożycie serów żółtych, pleśniowych i topionych ze względu na dużą zawartość tłuszczu i cholesterolu. Z serów żółtych wybieraj sery o obniżonej zawartości tłuszczu. Dlaczego mleko krowie uczula najczęściej ?
mleko krowie zawiera 2 - 3-krotnie więcej białka niż mleko kobiece,
stężenie kazeiny w mleku krowim jest 10-krotnie większe niż w mleku ludzkim,
w mleku krowim znajduje się beta - laktoglobulina, której nie ma w mleku matki,
kazeina i β - laktoglobulina odpowiedzialne są za 62 - 100% objawów alergii,
jeżeli matka karmiąca pije mleko krowie beta - laktoglobulina przenika do jej mleka i może dawać objawy alergii u dziecka. ... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz