Biochemia - strona 24

note /search

Fermentacje - wykład, sem III

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Biochemia
Pobrań: 434
Wyświetleń: 1505

Fermentacje: To przemiany beztlenowe, polegający na enzymatycznym rozpadzie cukrów,produkty fermentacji gromadzą się w organizmie lub są z niego wydalne. Proces ten dostarcza energii w postaci ATP, który powstaje w wyniku fosforylacji substratowej.

Wykład - fosforan pirydoksolu

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Biochemia
Pobrań: 203
Wyświetleń: 973

fosforan pirydoksolu- wzór przykład reakcji z udziałem koenzymu Witamina B6 ma trzy formy: pirydoksynę, pirydoksamine, pirydoksal. Koenzymem B6 jest fosforan pirydoksaminy i pirydoksalu, które współdziałają z enzymami w przemianach aminokwasów...

Wykład - fosforylacja oksydacyjna, sem III

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Biochemia
Pobrań: 273
Wyświetleń: 1015

fosforylacja oksydacyjna Cykl reakcji przyłączenia reszty kwasu ortofosforowego do związków chemicznych połączona ze zmianą stopnia utlenienia atomu, do którego ta grup...

Fotosynteza u roślin typu C4 - wykład

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Biochemia
Pobrań: 406
Wyświetleń: 3073

Fotosynteza u roślin typu C4 Niektóre rośliny lądowe, w szczególności żyjące w środowiskach suchych i gorących - kserofity, musiały wykształcić przystosowania zmniejszające utratę wody w komórkach (utrata wody jest nieunikniona podczas fotosyntezy). Odkryto istnienie roślin przeprowadzających fotosy...

Wykład - glikoliza, sem III

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Biochemia
Pobrań: 182
Wyświetleń: 1624

glikoliza Proces enzymatycznego rozkładu cukrów do kwasu pirogronowego, którego celem jest pozyskanie energii pod postacią NADH i adenozyno-5'-trifosforanu. Substratami dla procesu mogą być: glukoza,

Rodzaje inhibicji - wykład

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Biochemia
Pobrań: 686
Wyświetleń: 4137

inhibicja - rodzaje Zahamowanie reakcji biochemicznej w wyniku działania inhibitorów nazywamy inhibicja, zaś substancje, które hamuja działanie enzymów określamy mianem inhibitorów. Ze względu na ich podział wyróżniamy inhibicję współzawodniczącą i niewspółzawodnicząca.

Istota wiązania glikozydowego - wykład

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Biochemia
Pobrań: 287
Wyświetleń: 2275

Istota wiązania glikozydowego. Wiązanie glikozydowe- typ wiązania chemicznego łączącego glikozydy w większe cząsteczki. Występuje m.in. w disacharydach, oligosacharydach i polisacharydach. Wiązanie glikozydowe tworzone jest przez grupę hydroksy...

Karotenoidy - definicja i podział - wykład

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Biochemia
Pobrań: 385
Wyświetleń: 4284

Karotenoidy Karotenoidy są to żółte lub żółtopomarańczowe barwniki występujące w komórkach wszystkich fotoautotrofów w stężeniu kilkakrotnie niższym niż chlorofile. Karotenoidy, które dzielimy na: karoteny - karoten i likopen ksantofile

Klasyfikacja enzymów - wykład, sem III

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Biochemia
Pobrań: 175
Wyświetleń: 1001

Klasyfikacja enzymów: Klasy enzymów wg klasyfikacji międzynarodowej: *Klasa 1: oksydoreduktazy - przenoszą ładunki (elektrony i jony H3O+ - protony) z cząsteczki substratu na cząsteczkę akceptora: AH2 + B → A + BH2; *Klasa 2: