Fermentacje - wykład, sem III

Nasza ocena:

3
Pobrań: 434
Wyświetleń: 1505
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Fermentacje - wykład, sem III - strona 1

Fragment notatki:

Fermentacje:
To przemiany beztlenowe, polegający na enzymatycznym rozpadzie cukrów,produkty fermentacji gromadzą się w organizmie lub są z niego wydalne. Proces ten dostarcza energii w postaci ATP, który powstaje w wyniku fosforylacji substratowej. FERMENTACJA ALKOHOLOWA proces rozkładu węglowodanów pod wpływem enzymów wytwarzanych przez drożdże z wytworzeniem alkoholu etylowego i dwutlenku węgla. Istota fermentacji alkoholowej polega na przemianie, pod wpływem drożdży, cukru na alkohol i dwutlenek węgla:C6H12O6 → 2C2H5OH + 2CO2 W wyniku tego procesu powstaje również szereg produktów ubocznych, między innymi: gliceryna, kwas bursztynowy i kwas octowy. FERMENTACJA MLEKOWA przebiega w warunkach beztlenowych, w mięśniach. Przebiega u wielu roślin. Fermentację tą wywołują bakterie mlekowe Streptococcus, Lactobacillus. pod wpływem ich działania laktoza ulega fermentacji mlekowej, powstały kwas mlekowy powoduje zakwaszenie mleka do pH ~5, w którym wytraca się kazeina w postaci twarogu. C6H12O6 + bakterie mlekowe→ 2CH3CHOHCOOH + 22,5 kcal (cukier prosty → kwas mlekowy + energia) FERMENTACJA OCTOWA. metoda otrzymywania kwasu octowego z alkoholu etylowego z wykorzystaniem odpowiednich bakterii Pod wpływem enzymów wytwarzanych przez bakterie octowe etanol utlenia się z wykorzystaniem tlenu z powietrza do kwasu octowego z wydzieleniem wody Kw. Pirogronowy ulega dekarboksylacji do aldehydu octowego, który nastepnie jest utleniony do kwasu octowego. FERMENTACJA PROPIONOWA fermentacja wywoływana przez bakterie propionowe (kwas mlekowy + bakterie → kwas octowy + kwas propionowy + energia). Kwas pirogronowy uleg dekarboksylacji do kwasu szczawiooctowego, który nastepnie w wyniku reakcji cyklu Krebsa przekształcony jest w kwas bursztynowy, a ten z kolei w propionowy. 3CH3CHOHCOOH + bakterie propionowe → 2CH3CH2COOH + CH3COOH + CO2 + H2O + kcal (kwas mlekowy + bakterie → kwas octowy + kwas propionowy + energia) FERMENTACJA CYTRYNOWA metoda otrzymywania kwasu cytrynowego z glukozy z wykorzystaniem odpowiednich pleśni. 3C6H12O6 + 9O2 + pleśnie Aspergillus niger → 2C6H8O7 + 6CO2 + 10H2O + kcal
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz