FERMENTACJE:
Fermentacja alkoholowa
Polega na rozkładzie cukrów prostych oraz dwucukrów do etanolu i CO2. Zachodzi w warunkach beztlenowych i przeprowadzana jest przez drożdże Saccharomyces. Fermentacja mlekowa
Właściwą fermentację mlekowa przeprowadzają tylko te bakterie które co najmniej połowę końcowych metabolitów wydzielają w postaci kwasu mlekowego. Właściwe bakterie mlekowe są G+ i reprezentują 2 grupy morfologiczne: ziarniaki(dwoinki, paciorkowce) i pałeczki. Bakterie te są auksotrofami, czyli mają duże wymagania pokarmowe. Fermentacja pseudomlekowa- Obok bakterii właściwej fermentacji mlekowej, wyróżnia się także bakterie fermentacji pseudomlekowej (Eschericha coli, mikrokoki), które przeprowadzają rzekomą fermentacje mlekową. Charakteryzuje się ona tym, że kwas mlekowy jest tylko jednym z produktów, a ponadto powstaje CO2, kwas octowy, alkohol etylowy . Fermentacja masłowa
Przeprowadzają ją bakterie clostridium(beztlenowce).Obserwując rozerwanie jednolitego słupka gleby w hodowli naturalnej, wydziela się gaz H2 oraz kwas maslowy o ostrym zapachu. C6H12O6 + bakterie masłowe → CH3CH2CH2COOH + 2CO2 + 2H2
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)