Kolokwium z biochemii, sem III - Fermentacja mlekowa

Nasza ocena:

3
Pobrań: 56
Wyświetleń: 1183
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Kolokwium z biochemii, sem III - Fermentacja mlekowa - strona 1

Fragment notatki:

Grupa 9
1.Właściwą fermentacje mlekowa przeprowadzają tylko te bakterie które co najmniej połowę końcowych metabolitów wydzielają w postaci kwasu mlekowego. Właściwe bakterie mlekowe są G+ i reprezentują 2 grupy morfologiczne: ziarniaki(dwoinki, paciorkowce) i pałeczki. Bakterie te są auksotrofami, czyli mają duże wymagania pokarmowe.  2. Obok bakterii właściwej fermentacji mlekowej, wyróżnia się także bakterie fermentacji pseudomlekowej (Eschericha coli, mikrokoki), które przeprowadzają rzekomą fermentacje mlekową. Charakteryzuje się ona tym, że kwas mlekowy jest tylko jednym z produktów, a ponadto powstaje CO2, kwas octowy, alkohol etylowy i inne  3.Proteoliza jest to zdolność bakterii i grzybów glebowych do rozkładu białek. Mikroorganizmy proteolityczne można wyodrębnić ze środowiska i obserwować ich działalność stosując pożywkę wybiórczą zawierającą białko (żelatynę) jako jedyne źródło energii, węgla i azotu. Płytkę zawierającą pożywkę ze wzrostem drobnoustrojów należy zalać odczynnikiem Fraziera, a po kilku minutach zlać go i zaobserwować pojawienie się przezroczystych stref wokół wzrostu mikroorganizmów. Wielkość tych stref świadczy o różnej aktywności proteolitycznej mikroorganizmów. Strefa rozłożonej żelatyny świadczy o obecności mikroorganizmów rozkładających białka.  4. Desulfurylacja aminokwasów siarkowych (cystyny, cysteiny, metioniny) polega na rozkładzie tychże aminokwasów, w czasie tego rozkładu zostaje wydzielony NH3, oraz pod wpływem desulfurylaz odszczepieniu ulega grupa S-H i uwalnia się siarczek wodoru H2S  ... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz