Rodzaje inhibicji - wykład

Nasza ocena:

3
Pobrań: 686
Wyświetleń: 4137
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Rodzaje inhibicji - wykład - strona 1

Fragment notatki:

inhibicja - rodzaje
Zahamowanie reakcji biochemicznej w wyniku działania inhibitorów nazywamy inhibicja, zaś substancje, które hamuja działanie enzymów określamy mianem inhibitorów. Ze względu na ich podział wyróżniamy inhibicję współzawodniczącą i niewspółzawodnicząca. INHIBICJA WSPÓŁZAWODNICZĄCA polega na współzawodnictwie pomiedzy inhibitorem a substratem o miejsce w centrum aktywnym enzymu. Inhibitory biorące udział w tej inhibicji mają podobną strukture do substratu. Stopień zahamowania reakcji przez inhibitory współzawodniczące zalezy od stężenia inhibitora i stężenia substratu oraz od powinowactwa enzymu do inhibitora i substratu. Inhibicja ta ma charakter odwracalny i może być częściowo zniesiona przez zwiekszenie stężenia substratu. Związki o strukturze niepodobnej do struktury substratu hamują działanie enzymów, ponieważ tworzą nieaktywne połączenia łączac się z enzymem lub kompleksem enzym-substrat. W INHIBICJI NIEWSPÓŁZAWODNICZACEJ hamowanie reakcji może zachodzić na skutek blokowania grup funkcyjnych aminokwasów kontaktowych w centrum aktywnym, lub może wiązać się ze zmianami w konformacji białka wywołanymi przyłączeniem inhibitora. Łączenie z enzymem lub kompleksem enzym-substrat utrudnia powstawanie aktywnych kompleksów. Stopień zahamowania reakcji zalezy od stężenia inhibitora oraz powinowactwa enzymu do inhibitora, a nie zalezy od stężenia substratu. Ten rodzaj inhibicji ma charakter nieodwracalny, ponieważ hamowanie nie jest znoszone przez nadmiar substratu.
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz