Podstawy zdrowia środowiskowego - strona 3

note /search

Związki azotu - wykład

  • Uniwersytet Medyczny w Lublinie
  • Podstawy zdrowia środowiskowego
Pobrań: 7
Wyświetleń: 623

ZWIĄZKI AZOTU W atmosferze występuje wiele związków azotu: tlenek azotu, dwutlenek azotu, podtlenek azotu, nadtlenek azotu, trójtlenek azotu, pięciotlenek azotu, amoniak, oraz kwasy : azotawy i azotowy. Wiele z nich, głównie tlenki azotu to ...

Alergeny i choroby alergiczne

  • Uniwersytet Medyczny w Lublinie
  • Podstawy zdrowia środowiskowego
Pobrań: 175
Wyświetleń: 1162

Alergeny to cząsteczki białkowe, które powodują nieprawidłową reakcję układu immunologicznego, czyli są przyczyną alergii. Należą do nich: substancje pokarmowe i lotne (pyłki roślin, roztocza kurzu domowego, zarodniki pleśni), związki chemiczne, drob...

Azotany - wykład

  • Uniwersytet Medyczny w Lublinie
  • Podstawy zdrowia środowiskowego
Pobrań: 70
Wyświetleń: 1085

Azotany ( V ) i azotany ( III ) Obecność azotanów ( V ) w żywności jest związana głównie ze stosowaniem nawozów mineralnych, a także obecnością w wodach powierzchniowych na skutek wypłukiwania ich z minerałów, zanieczyszczenia ściekami komuna...

Dioksyny - Oddziaływanie na czlowieka i środowisko

  • Uniwersytet Medyczny w Lublinie
  • Podstawy zdrowia środowiskowego
Pobrań: 21
Wyświetleń: 1386

Dioksyny są wysoce toksycznymi (trującymi) produktami ubocznymi pewnych operacji przemysłowych takich jak spopielanie opon, spalanie węgla i oleju, produkcja papieru i niektórych pestycydów oraz wytop metali. Powstają, gdy chlor łączy się z innymi...

Dodatki do żywności

  • Uniwersytet Medyczny w Lublinie
  • Podstawy zdrowia środowiskowego
Pobrań: 560
Wyświetleń: 3416

Dodatki do żywności Substancje obce - to takie substancje, które nie spełniają warunków określonych dla środków spożywczych i używek, a mogą znajdować się w nich albo na ich powierzchni. Definicja ta obejmuje zarówno substancje dodatkowe dozwolone, jak i zanieczyszczenia oraz pozostałości pestycydó...