Politechnika Wrocławska - strona 7

note /search

Zarządzanie przez jakość TQM- opracowanie

  • Politechnika Wrocławska
  • Zarządzanie jakością
Pobrań: 308
Wyświetleń: 2065

Koncepcja Josepha M. Jurana 85% organizacji problemów wynika z winy kierownictwa. Jakość to zdolność użycia, można ją uzyskać przez zastosowanie procesów doskonalenia. Twórca „spirali Jurana” i „triody Jurana”. Planowanie jakości - kontrola jakości - usprawnianie jakości 10 kroków budowy systemu za...

Polskie Centrum Akredytacyjne- zagadnienia

  • Politechnika Wrocławska
  • Zarządzanie jakością
Pobrań: 42
Wyświetleń: 994

1. PCA - Polskie Centrum akredytacyjne 2. PCA jest członkiem organizacji skupiającej: - jednostki akredytujące laboratoria, -jednostki certyfikujące, - jednostki kontrolujące w Europie EA(European co-operation for Accreditation) PCA jest członkiem międzynarodowej organizacji skupiającej instytucje a...

Zarządzanie jakością w laboratorium według ISO 17025- opracowanie

  • Politechnika Wrocławska
  • Zarządzanie jakością
Pobrań: 231
Wyświetleń: 1134

PN-EN ISO/IEC 17025:2000 - Ogólne wymagania dotyczące kompetencji laboratoriów badawczych i wzorcujących • Norma ta została opracowana na podstawie wcześniejszej EN 45001 oraz ISO/IEC Guide 25. Zawiera ona wszystkie wymagania jakie powinny spełniać laboratoria badawcze i wzorcujące i stanowi podstaw...

Co to jest jakość- podstawowe pojęcia

  • Politechnika Wrocławska
  • Zarządzanie jakością
Pobrań: 224
Wyświetleń: 1470

Jakość jest pojęciem, które towarzyszy ludzkości od zarania dziejów. Wymyślił je Platon. Pojawiło się z chwilą wystąpienia społecznego podziału pracy, dóbr i usług. W czasach starożytnych określono także warunki techniczne dotyczące jakości towarów. Pierwsze wzmianki no ten temat pochodzą z Egiptu s...

Drożdże- zastosowanie, reakcje

  • Politechnika Wrocławska
  • Biotransformacje mikrobiologiczne
Pobrań: 1015
Wyświetleń: 3157

Biotransformacje: przekształcanie związków chemicznych pod wpływem enzymów Selektywność/specyficzność reakcji enzymatycznych: enzymy mogą rozróżniać takie same grupy funkcyjne w różnych otoczeniach chemicznych, reakcje dotyczą wybranego fr...

Analiza widm spektroskopowych- opracowanie

  • Politechnika Wrocławska
  • Podstawy chemii organicznej
Pobrań: 553
Wyświetleń: 2072

ANALIZA WIDM SPEKTROSKOPOWYCH Spektrometria mas MS Spektrometria mas jest metodą umożliwiającą pomiar masy cząsteczki, a więc metodą umożliwiającą określenie masy cząsteczkowej. Prócz tego bardzo często możliwe jest uzyskanie informacji dotyczącej struktury nieznanego związku poprzez pomiar mas fr...

Inżynieria chemiczna- zestaw zadań nr 4

  • Politechnika Wrocławska
  • Inżynieria chemiczna
Pobrań: 350
Wyświetleń: 2184

J.Kapłon Zestaw zadań z obliczeń w inżynierii chemicznej nr 4 1. Kuliste ziarno skrobii o gęstości 1500 kg/m3 opada w powietrzu z prędkością 0.1 m/s. Jaka jest średnica ziarna, jeżeli powietrze ma temperaturę 20oC a ciśnienie wynosi 1 at? odp. 46.9 µm 2. Obliczyć średnicę najmniejszych cząstek...

Inżynieria chemiczna- zestaw zadań nr 5

  • Politechnika Wrocławska
  • Inżynieria chemiczna
Pobrań: 434
Wyświetleń: 2114

Zestaw zadań nr 5 1. Obliczyć początkową i końcową temperaturę wrzenia roztworu n-heksanu i n-oktanu zawierającego 40% molowych składnika lotniejszego pod ciśnieniem 2026 hPa. Prężności

Biotechnologiczny przemysł mleczarski i szczepionki- opracowanie

  • Politechnika Wrocławska
  • Biotechnologia roślin
Pobrań: 392
Wyświetleń: 2079

BIOTECHNOLOGIA PRZEMYSŁU MLECZARSKIEGO Podział produktów fermentacji mlekowej: Powstałe z działalności bakterii mezofilnych kwasu mlekowego:  Twaróg  Śmietana  Maślanka  Zsiadłe mleko Są to produkty rodzimie dla naszej szerokości geograficznej Powstałe po fermentacji szczepami termofilny...

Biotechnologia roślin- opracowanie zagadnień

  • Politechnika Wrocławska
  • Biotechnologia roślin
Pobrań: 833
Wyświetleń: 1729

Dlaczego produkcja piwa jest procesem biotechnologicznym? (jakiego typu procesy biotechnologiczne) Z wyjątkiem ostatnich etapów - filtracji, oddzieleniu drożdży przez wirowanie itp. - produkcja piwa jest ściśle oparta na procesach biologicznych: a) przygotowanie słodu - naturalny proces kiełkowani...