Białka i sacharydy w chemii żywności
- Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
- Chemia żywności
białek i związków zawierających wiązanie peptydowe (-CO-NH-), np. biuret w środowisku alkalicznym (Np...
Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej.
białek i związków zawierających wiązanie peptydowe (-CO-NH-), np. biuret w środowisku alkalicznym (Np...
, a u innych przy pH od 3 do 3.5. W takich warunkach pepsyna atakuje wiązania peptydowe tylko pomiędzy niektórymi...
tylko w wolnych aminokwasach, poniewaŜ w peptydach, polipeptydach, białkach one właśnie tworzą wiązania peptydowe...
podwójne, czy potrójne. Wiązanie peptydowe – wiązanie z grupą karboksylową jednego aminokwasu z grupą...
wiązanie peptydowe, węgiel nr 6 wiązaniem estrowym do grupy hydroksylowej z kwasami tejchowymi) Wiązanie...
formylometioniny tworzy wiązanie peptydowe z grupą aminową seryny później następuje translokacja peptydylo-tRNA...
cytoplazma fosfatydyloseryna fosfatydyloetanolamina fosfatydyloinozytol fosfolipidy α-helisa wiązanie...
kwas glutaminowy to jest reszta karboksylowa w pozycji gamma (w pozycji alfa jest tworzone wiązanie...
wiązanie peptydowe Trójka nukleotydów AUC AUG CCG CGA GAG kwas glutaminowy GAU GCU UCC UGC Skoro z 4 zasad...
od tego w którym miejscu w łańcuchu peptydowym hydrolizują wiązania peptydowe. Wśród egzopeptydaz mamy: karboksypeptydazy...