Białka pokarmowe:
Białka pełnowartościowe (zawierają wszystkie egzogenne aminokwasy):
Jaja kurze
Mleko kobiece
Mleko krowie
Sery
Mięso zwierząt rzeźnych
Mięso drobiowe
Ryby
Białka niepełnowartościowe
Rośliny strączkowe
Zboża
Warzywa
Owoce
Białkami pełnowartościowymi są jak z tego widać tylko białka zwierzęce, występują one przede wszystkim w jaju kurzym i przez długi okres czasu białko jaja kurzego było białkiem wzorcowym, mleko kobiece, krowie, przetwory z mleka krowiego, czyli sery i mięso rozmaite.
Kolejne pojęcie związane z pełnowartościowością to jest pojęcie niepełnowartościowości białka. Białka mogą być niepełnowartościowe w sposób całkowity lub częściowy, mówi się, że białko częściowo niepełnowartościowe to jest takie białko, które posiada wszystkie aminokwasy egzogenne, ale przynajmniej jeden z nich występuje w ilości niewystarczającej dla całodobowego zapotrzebowania, natomiast białko całkowicie niepełnowartościowe to takie, które nie posiada chociażby jednego aminokwasu egzogennego. Takim dobrym źródłem białka, aczkolwiek białka niepełnowartościowego, ponieważ pewne aminokwasy nie występują w dostatecznej ilości, są rośliny strączkowe, a ponieważ są osoby, które starają się być wegetarianami, to jeśli odpowiednio skomponują swoja dietę to są w stanie przez odpowiednie skojarzenie produktów pochodzenia roślinnego uzyskać pełnowartościowa dietę, tylko trzeba wiedzieć co trzeba uzupełniać. Takim wzorcem pełnowartościowości białka jest wzorzec, który stworzyła Światowa Organizacja Do Spraw Żywności w 1991r., jaki jest skład białka to jest nie istotne, poprzednio był wzorzec inny a przez długi okres czasu jako wzorzec utrzymywało się białko jaja kurzego. Żeby powiedzieć, czy białko jest pełnowartościowe, czy niepełnowartościowe porównuje się skład tego białka ze składem białka wzorcowego i na tej podstawie stwierdza się, czy białko jest pełnowartościowe, czy nie. Ten aminokwas, który występuje w białku w niewystarczającej ilości, nazywa się aminokwasem ograniczającym i on decyduje o tym, że białko może być nie w pełni wartościowe i to oznacza, że musi być ten aminokwas dostarczony w innym produkcie żywnościowym aby utworzyć kompozycję pełnowartościową.
Produkt
Aminokwas ograniczający
Uzupełnienie diety
Zboża
Lizyna
Mleko, mięso, rośliny strączkowe
Kukurydza, żelatyna
Tryptofan
Mleko mięso, jaja
Rośliny strączkowe
(…)
…, wypłaty rent, utrzymywania domów pomocy społecznej i ogromnych kosztów inwalidyzacji tych osób. Kolejny etap diagnostyki dotyczy rodzin, u których występują tego typu, wszystkie defekty o których tu będziemy mówić dziedziczą się w sposób autosomalny recesywny, czyli ujawniają się w formie homozygotycznej, natomiast jak się taka rodzinę ma na oku to można stwierdzić, czy u rodziców występuje defekt…
… kwasu foliowego, natomiast jeśli wszystko przebiega bez przeszkód, powstaje kwas glutaminowy i on bezpośrednio przekształca się w alfaketoglutaran.
karnozyna histydyna histamina
urokanian
4 - imidazolono - 5 - propionian
N - formiminoglutaminian
glutaminian
Prolina
Następny aminokwas, najpierw ulega utlenieniu do dehydroproliny, następnie przyłącza cząsteczkę wody, w sposób nieenzymatyczny powstaje…
… niedobór uniemożliwiający prawidłową przemianę homocysteiny, bo pierwotnym zadaniem dla tych witamin jest udział w syntezie nukleotydów, a nie wykorzystanie dla metabolizmu homocysteiny i wreszcie niedoczynność tarczycy, bardzo ważna przyczyna prowadząca do bardzo dużej zapadalności na chorobę niedokrwienną serca i miażdżycę u osób z subkliniczną niedoczynnością tarczycy. Tak wygląda defekt beta syntazy…
…, a które są nabyte w wyniku działalności lekarskich i nielekarskiej. Nie ulega wątpliwości, że hiperhomocysteinemia jest niezależnym czynnikiem ryzyka choroby niedokrwiennej serca, ponieważ choroba niedokrwienna serca rozwija się na podłożu miażdżycy tętnic to powstaje pytanie jaki są związki przyczynowe między hiperhomocysteinemią, a miażdżycą tętnic. One są tutaj wyszczególnione w wyniku metabolizmu homocysteiny…
… fenyloalaniny, czyli wspomnianych kwasów, fenylomlekowego, octowego i pirogronowego z moczem. Dającym charakterystyczną tzw. mysią woń moczu. Nierozpoznana fenyloketonuria prowadzi do upośledzenia umysłowego, nie do śmierci. Takie osoby zapełniają domy pomocy społecznej. Z reguły ich iloraz inteligencji nie przekracza 20, osoby te są nadpobudliwe, mogą mieć drgawki w wyniku działania tychże kwasów…
… - hydroksyindolooctowy i dalej przemiana w szyszynce tryptofanu poprzez metylację, acetylację do melatoniny i funkcja melatoniny. serotonina
tryptofan 5 - hydroksytryptofan alanina antranilan formylokinurenina
kinurenina
3 - hydroksykinurenina ksantureninian
alanina
3 - hydroksyantranilan
noradrenalina glutaryloCoA acetyloCoA
To już koniec metabolizmu a w przyszłości czekają nas jeszcze: 25 kwietnia i 16 maja…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)