Mikrobiologia żywności - podstawy pracy w laboratorium
- Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
- Mikrobiologia
termofile → minimum: 25-45°C ; optimum: 45-65°C ; maksimum: 60-90°C BARWIENIE BARWNIKI - substancje...
Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej.
termofile → minimum: 25-45°C ; optimum: 45-65°C ; maksimum: 60-90°C BARWIENIE BARWNIKI - substancje...
, gleby, wody w temp. regionów subtropikalnych, umiarkowanych tropikalnych • termofile - optymalna temp...
filogenetycznie: metanogeny, halofile, acidofile, termofile Cechy: brak peptydoglianu (nie wiadomo...
kształtowanie się zespołów mikroorganizmów(średnie temp.- mezofile, wysokie temp.- termofile, niskie temp...
. Termofile 20-90 (spory zginą, a endospory 121-123) Mezofile 0-60 Pleśnie -10-50 Psychrofile -20-30 Aktywność...
regionów subtropikalnych umiarkowanych i tropikalnych, • Termofile- optymalna temperatura wzrostu wynosi...
że organizm występuje najchętniej w obecności danego czynnika np. termofil - lubiący ciepło, saprofil...
polisacharydy, biopolimery) • Nowe źródła biokatalizatorów (psychofile, bazofile, termofile, halofile) • Procesy...
in. zagadnienia takie jak: skład mięsa, dioksyny, produkcja mięsa, transport, ogłuszenie, substancje wzmacniający smak, substancje zagęszczające i żelujące, hydrokoloidy, schemat uboju bydła, schemat procesu uboju świń, rola wody w żywności, przemiany węglowodanów. tł- tłuszcz pow.- powodujące skł-...
pdf. Notatka opatrzona jest spisem treści, wstępem, wykazem oznaczeń oraz literaturą. Praca zaliczeniowa opisuje takie zagadnienia, jak: znaczenie mikroorganizmów w biotechnologii: bakterie, grzyby, wirusy, podłoża hodowlane, hodowle mikroorganizmów, pożywki wykorzystywane do otrzymania innych z...