Białka i sacharydy w chemii żywności
- Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
- Chemia żywności
(np. celuloza, chityna, pektyny) zazwyczaj nierozpuszczalne w wodzie i pęczniejące w bardzo małym...
Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej.
(np. celuloza, chityna, pektyny) zazwyczaj nierozpuszczalne w wodzie i pęczniejące w bardzo małym...
, laminin, kolagenu lub elastyny, a u roślin do pektyn lub celulozy; receptory odpowiedzialne za tworzenie...
komórkowej 4. Wymień 2 pektyny (homoglukan, galakturonian, arabiniany, rannogalakturoniany) 5. Ściana typu...
, skrobia i glikogen) Węglowodany nieprzyswajalne - wielocukry (celuloza, hemiceluloza, pektyny) Wielocukry...
: -skleikowania skrobi -hydrolizy pektyn -wzrostu wilgotności Zastosowanie: -przemysł owocowo- warzywny (produkcja...
, progoitryna, pektyny 11. Definiuje się 2 kategorie oznaczeń geograficznych- chronione nazwy pochodzenia...
, pektyna, skrobia rozpuszczalna - alkohole - etanol, metanol, etanodiol, glicerol - poliole - rybitol...
pektynowe: protopektyna, pektyna, kwas pektynowy. Wykład nr 2. 03.03.08 Protopektyna- nierozpuszczalna...
,OGONKACH PEKTYNY - W SĄ, CENNE DLA PRZETWÓRSTWA , DECYDUJĄ O WŁAŚCIWOŚCIACH GALARETUJĄCYCH, NAJWIĘCEJ...
, pogarsza konsystencję soków, najwięcej w skórce gniazdach nasiennych,ogonkach Pektyny - w są, cenne...