Chorobotwórczość drobnoustrojów i metody ochrony żywności
- Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
- Mikrobiologia żywności
- stosowanie substancji bakteriobójczych (preparatów na bazie kwasu nadoctowego, nadtlenku wodoru, podchlorynu...
Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej.
- stosowanie substancji bakteriobójczych (preparatów na bazie kwasu nadoctowego, nadtlenku wodoru, podchlorynu...
+O2=2NO2 4NO2+O2=2N2O5 N2O5+H2O=2HNO3 2SO2+O2=2SO3 SO3+H2O=H2SO4.Smog fotochemiczny(nadtlenki ozon...
powstają nadtlenki, epoksydy i pochodne hydroksylowe – nadają tłuszczom nieprzyjemny posmak – JEŁKOŚĆ...
do reakcji enzymatycznych np. nadtlenków (zapobiega ciemnieniu surowców o jasnym miękiszu) Metody...
glutationu: - uczestniczy w rozkładzie nadtlenku wodoru, r. katalizowana przez peroksydazę glutationową. 2G...
w nadtlenkach np. H2O2 -I; w difluorku tlenu OF2 II. w związkach zawierających wodór stopień utlenienia...
Formy zatrudniania Umowa o pracę Umowy cywilno-prawne Na czas nieokreślony Elastyczne formy zatrudnienia Umowa o dzieło Umowa zlecenie Umowy ustne Ustawa z dnia 26 czerwca 1974 r. Kodeks pracy (Dz.U. Nr 24 poz. 141 z 1974 z poź. zm.) Ustawa z dnia 9 lipca 2003 r. o zatrudnianiu pracowników tymc...
, pyły (np. pył zawieszony), aerozole atmosferyczne, metale ciężkie zawarte w pyłach, O3 i nadtlenki...
), ulegają utlenieniu do nadtlenków, które w dalszym ciągu rozkładane są do aldehydów, ketonów, niższych...
, indukuje miejscowo stan zapalny mediatory generowane - prostaglandyny - cykliczne nadtlenki kwasu...